Trump je sestanek začel s samohvalo o "zelo zoprnem" pismu, ki ga je pred dnevi poslal turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Vsebina pisma je nato prišla v javnost in čeprav so mnogi podvomili v njegovo avtentičnost, so jo medijem potrdili v Beli hiši.
V pismu Trump Erdoganu piše, naj ne bo brutalen in nor in ne mori Kurdov, saj ne želi uničiti turške ekonomije. Pismo pa konča z besedami: "Te pokličem kasneje!"

Trump je na sestanku nadaljeval z monologom, v katerem se je hvalil, kaj vse je naredil prav. Pelosijeva pa ga je opozorila, da je predstavniški dom pravkar z veliko večino glasov (354 proti 60) izglasoval obsodbo njegove odločitve o umiku ameriških vojakov s severa Sirije, kar je omogočilo turško ofenzivo proti kurdskim zaveznikom, ki so skupaj z ZDA na svojem območju porazili skrajno skupino Islamska država (IS). 

Grožnja Islamske države

Ameriškega predsednika je izid glasovanja hudo razburil. Vodja senatne manjšine Chuck Schumer mu je začel brati pismo nekdanjega obrambnega ministra Jamesa Mattisa o tem, da je treba ostati v Siriji, da se prepreči ponovna vstaja skupine Islamska država. Trump ga je prekinil in dejal, da je Mattis najbolj precenjen general na svetu. 

Trump o generalu, ki ga je sam imenoval na položaj ministra, zdaj meni, da ni bil dovolj neizprosen. Pri tem je ameriški predsednik pripomnil, da je on sam porazil Islamsko državo. Mattis je odstopil lani, ko je Trumpu prvič izpostavil idejo o umiku ameriških vojakov iz Sirije. 

Utrjevanje Rusije

Pelosijeva je skušala Trumpu pojasniti, da je ameriški umik utrdil Rusijo na Bližnjem vzhodu in mu zabrusila, da vse Trumpove ceste vodijo k Putinu. Trump ji je odvrnil, da sam bolj sovraži Islamsko državo kot ona, na to pa se je Pelosijeva odzvala z besedami, da tega pač ne more vedeti. 

Schumer je Trumpa vprašal, ali je njegov načrt za Sirijo zanašanje na Sirijo ali Turčijo. Trump je odgovoril, da je njegov načrt zavarovanje Američanov. Pelosijeva mu je odvrnila, da to ni načrt, ampak cilj. 

Trump se je pritoževal nad politiko Baracka Obame v Siriji in Pelosijevi zabrusil, da je tretjerazredna političarka. Vodja večine v predstavniškem domu Steny Hoyer je nato dejal, da to nima več smisla in je s Pelosijevo zapustil sestanek. Trump jima je v slovo dejal, da se vidijo na volitvah. 

"Zlom"

Pelosijeva je novinarjem povedala, da je Trump na sestanku doživel neke vrste zlom in je morala oditi, ker je bilo jasno, da ni sposoben dojeti realnosti položaja v Siriji. 

O ustavni obtožbi menda na sestanku ni bilo besede. Trump je nato na Twitterju sporočil, da je Pelosijeva zelo bolna oseba, ki je doživela popoln zlom. Tvitnil je fotografijo demokratov na sestanku in vprašal, ali kdo misli, da ga imajo radi. 

Tvitnil je tudi fotografijo Pelosijeve, ki stoji pred mizo in žuga s prstom proti njemu. Pripisal je: "Iztirjeni zlom nervozne Nancy". Tudi Pelosijeva je fotografijo, na kateri se zoperstavlja Trumpu, objavila na Twitterju.