Svet

Za Trumpa Kurdska delavska stranka bolj teroristična od Islamske države

J.P./STA
16. 10. 2019, 21.21
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob sprejemu italijanskega kolega Sergia Mattarella v Beli hiši zavrnil kritike na račun odločitve o umiku ameriških vojakov s severovzhoda Sirije, s čimer se je odprla pot za začetek turške ofenzive. Ob tem je Kurdsko delavsko strank (PKK) označil za večjega terorista, kot je Islamska država.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

Mattarella je glede turške ofenzive na severovzhodu Sirije poudaril, da ji Italija odločno nasprotuje.

Ameriški predsednik se je zelo razjezil na novinarja, ki ga je vprašal, ali obžaluje zeleno luč za ofenzivo, ki jo je dal turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu s tem, ko je umaknil ameriške vojake. Trump je zatrdil, da ni šlo za zeleno luč in ponavljal, da je leta 2016 obljubil, da bo iz vojn v tujini domov pripeljal ameriške vojake. Na vprašanje o posledica svoje odločitve za umik je odgovoril, da so vsi ameriški vojaki živi in zdravi, civilnih žrtev med Kurdi pa ni omenjal.

Turčijo je vmes tudi pohvalil, da je med redkimi članicami Nata, ki plačujejo skoraj dovolj za obrambo, ne glede na to, da je ta "obramba" sedaj uporabljena proti dosedanjim zaveznikom Kurdom. Za Trumpa Kurdi sicer niso nobeni angeli.

"Zakaj ščitimo Sirijo. Asad ni naš prijatelj. Sirija ima odnose s Kurdi, ki niso nobeni angeli. Kdo je angel? Ni jih veliko naokrog," je med drugim dejal Trump. Dodal je, da je v Siriji veliko peska, v katerem se lahko igrajo drugi, kot so Rusi, Turki, Iranci, Sirci, ter izjavil, da ga Erdoganova odločitev za ofenzivo ni presenetila.

Trump in Mattarella sta sicer govorila o trgovini, digitalnih davkih in Kitajski. Italijanski predsednik je poudaril, da trgovinske napetosti nikomur ne koristijo. Trump je zagotovil, da je na primeru Kitajske dokazal, da ZDA lahko v trgovinskih vojnah le zmagajo.

Trump se je tudi pritoževal, da imajo ZDA v trgovini z Italijo primanjkljaj, ki predstavlja 20 odstotkov celotnega primanjkljaja ZDA v trgovini z EU. Italijo je tudi okregal, da premalo porabi za obrambo, vendar takoj pohvalil odločitev Rima za nakup 90 "čudovitih povsem novih" lovskih letal F-35.