Svet

Francozi potrdili zakon: samske in istospolne ženske odslej s pravico do umetne oploditve

A.S./STA
15. 10. 2019, 20.56
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 20.59
Deli članek:

Francoska narodna skupščina, spodnji dom francoskega parlamenta, je danes potrdil zakon, ki samskim in istospolnim ženskam omogoča pravico do umetne oploditve. Za je glasovalo 359 poslancev, 114 jih je bilo proti, 72 poslancev se je glasovanja vzdržalo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Ta ukrep, ki spoštuje naša etnična načela, priznava družino v vsej njeni raznolikosti," je v odzivu po glasovanju sporočilo francosko ministrstvo za zdravje, pravosodje in raziskave.

O zakonu mora sedaj glasovati še francoski senat. Predvidoma naj bi se to zgodilo januarja prihodnje leto. Zakonodaja velja za prvo večjo družbeno reformo sedanjega francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Zaradi zakona so v Franciji že potekali protesti. V začetku meseca se je v Parizu zbralo približno 750.000 nasprotnikov zakona. Novi protesti so napovedani tudi za 30. november in 1. december ter 19. januar.

V skladu s predlaganim zakonom, na katerega je bilo v postopku sprejemanja vloženih kar 2500 dopolnil, bo zdravstveni sistem države pokrival stroške postopka za vse ženske, mlajše od 43 let. Na rojstnem listu otroka lezbičnega para bo namesto "mati in oče" pisalo, da ima otrok "mater in mater". Otrokom, spočetim z darovano spolno celico, bo omogočili, da ugotovijo identiteto darovalca, ko dopolnijo 18 let.

Velika Britanija, Španija, Portugalska, Nizozemska, Irska in Belgija, pa tudi skandinavske države, že priznavajo pravico do umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo vsem ženskam.

Francoska narodna skupščina je danes z večino glasov tudi potrdila uporabo obročev za gležnje, opremljenih z GPS sledilcem, ki bodo zagotavljali, da se nasilni soprogi ali partnerji ne bodo približevali svojim sedanjim ali bivšim partnerkam, ki so prijavile družinsko nasilje. Poslanci so to sprejeli po hitrem postopku, s čimer naj bi omogočili, da bo sistem zaživel v začetku prihodnjega leta. Tudi ta predlog potrebuje še zeleno luč v senatu.

Tovrstne obroče že uporabljajo v nekaterih drugih evropskih državah in zveznih državah ZDA, kjer so prispevale k bistvenemu upadu smrtnih žrtev družinskega nasilja. Lani je v Franciji zaradi nasilja bivših ali sedanjih partnerjev umrlo 121 žensk. Letos naj bi to številko celo presegli.