ne z mokro krpo

Veste, kako čistiti ekran televizorja?

Z.F.
15. 10. 2019, 21.29
Deli članek:

Da ne bi zamudili niti delčka svoje najljubše nadaljevanke ali serije, seveda potrebujete brezhibno čist televizijski zaslon. A ob napačnem čiščenju lahko naredite več škode kot koristi. Poznate pravi način?

Dreamstime
Ravne in mehke zaslone čistite zgolj s krpo iz mikrovlaken.

Priznati je treba, da je razvoj televizorjev v nekaj letih precej napredoval. Od debelih in težkih televizorjev je danes ostala le še tanka in lahka, a precej širša in daljša različica, ki omogoča ogled kot v kinu. Če temu dodamo še prostorsko razporeditev zvočnikov, smo vsekakor na konju. Super slika in zvok, kaj pa čiščenje?

Nikar mokro čiščenje

Občutljivejši zasloni, kot so LDC in plazma, niso ravno navdušeni nad mokrim čiščenjem, kaj šele nad čistili. Namesto tega za čiščenje uporabite mehko krpo iz mikrovlaken. Tako boste najhitreje in najlažje očistili prah, ki se je nabral na zaslonu, pa tudi za čiščenje gumbov in zadnje strani televizorja bo taka krpa odlična. Trdovratne madeže, ki so se pojavili na zaslonu, očistite z vlažno krpo, a brez čistil.

Dreamstime
Veste, da daljinski upravljalnik spada med najbolj umazane predmete v vašem stanovanju?

Imate steklen zaslon?

Če je zaslon vašega televizorja iz stekla, mokro čiščenje ne bo tako škodljivo, a kljub vsemu je dobro upoštevati nekaj napotkov. Uporabite lahko čistilo za čiščenje oken ali ogledal, a nikar ga ne pršite neposredno po površini, temveč ga zmeraj nanesite na krpo. Nato obrišite nastale madeže in pustite, da se površina posuši.

Ne pozabite na daljinski upravljalnik

Kdaj ste nazadnje očistili daljinski upravljalnik? Ali veste, da se na njem nahaja toliko bakterij kot na tipkovnici v javnem prostoru ali na pipi v javnem stranišču? Svetujemo vam, da za čiščenje uporabite zobotrebec in z njim za začetek očistite maščobo in smeti, ki so se nabrale med gumbi. Nato uporabite paličice za uho; navlažite jih z dezinfekcijskim sredstvom ter podrgnite med prostori med gumbi in po gumbih. S krpo, na katero ste kanili nekaj dezinfekcijskega sredstva, očistite tudi preostalo površino.