Svet

Trumpov politični tekmec prvič zavrnil obtožbe

A.S./STA
15. 10. 2019, 18.44
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 18.46
Deli članek:

Hunter Biden je v pogovoru za televizijo ABC danes prvič javno zavrnil obtožbe ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovih podpornikov o korupciji v Ukrajini in na Kitajskem, s čimer se Trump otepa preiskav pred ustavno obtožbo.

Reuters
Joe Biden

Njegov oče Joseph Biden pa je v primeru zmage na volitvah napovedal nove ukrepe proti nepotizmu.

Trump je julija v telefonskem pogovoru ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prosil, naj uvede preiskavo proti Hunterju Bidnu, ki je sedel v nadzornem odboru energetskega podjetja Burisma, ko je bil njegov oče podpredsednik ZDA.

Predsednik ZDA je namigoval, da je od tega odvisna ameriška pomoč Ukrajini. S preiskavo je želel škodovati Bidnu, ki ga je poleti krepko prekašal v predsedniških anketah.

Po razkritju afere je Trump javno pozval še Kitajsko, naj uvede preiskavo proti Bidnu, ki je tudi tam sedel v upravnem odboru enega od podjetij. Trump trdi, da je Hunter Biden spravil v žep milijardo in pol dolarjev. Na vprašanje ABC o tem se je prijel za glavo in odgovoril, da ne ve, kako naj zavrača takšne laži, saj predsednik lahko govori kar hoče.

Zagotovil je, da milijarde in pol ni zaslužil. "Če bi, potem se ne bi pogovarjal z vami," je dejal. "To je noro. Počutim se kot Alica v čudežni deželi, ko padeš v luknjo, kjer je predsednik maček in te sprašuje nore stvari, ki nimajo zveze z realnostjo. Mislijo, da imajo dovoljenje, da povedo vse, kar jim pade na pamet," je dejal.

"To nima nobene zveze z dejstvi," je dejal in glede plače 50.000 dolarjev na mesec pri Burismi dejal, da je navaden državljan in kar zasluži, pač zasluži.

Hunter Biden je sicer priznal, da je naredil napako z določenimi poslovnimi potezami, ker ni razmišljal, kakšne politične posledice imajo lahko za očeta. Hunter in Joseph Biden trdita, da se o poslih nista nikoli dogovarjala. Hunter Biden sicer priznava, da je določene položaje zanesljivo dobil zaradi svojega priimka, čeprav oče o tem ni vedel nič.

Zaradi Trumpovega telefonskega pogovora so demokrati v kongresu uvedli preiskave pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA. Že sedaj je jasno, da je Trump v Ukrajino poslal svojega odvetnika Rudyja Giulianija, ki je Ukrajince prepričeval, naj uvedejo preiskavo o Bidnovih, pa tudi o teoriji zarote, da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve 2016 na strani Hillary Clinton.

Njegovo rovarjenje ni naletelo na naklonjenost ameriških diplomatov, ki sedaj kongresu dajejo izjave, FBI pa je že aretiral dva Giulianijeva sodelavca ukrajinskega rodu s Floride. Aretirana sta zaradi nakazovanja denarja za Trumpovo ponovno izvolitev, preiskave pa nalagajo dodatna bremena.

Hunter Biden je javno prisegel, da ne bo imel nobenih poslov z nobenim tujim podjetjem, če bo Joseph Biden izvoljen za predsednika. Stike z Burismo in kitajskim podjetjem je že prekinil. Joseph Biden pa je na drugi strani napovedal, da bo po izvolitvi predlagal zakon, v skladu s katerim noben otrok ali sorodnik predsednika ne bo smel služiti v času mandata.

V Trumpovi vladi sta sicer njegova hči Ivanka in zet Jared Kushner, ki je celo dobil nalogo priprave mirovnega načrta za Bližnji vzhod. V Trumpovih hotelih naj bi prenočevale delegacije ali pa naj bi celo plačevale za prazne sobe, o čemer poteka preiskava. Trump se tudi ni ločil od svojega premoženja, ampak ga je le predal v upravljanje sinovoma Ericu in Donaldu mlajšemu. Dvomljivih etičnih potez naj bi bilo po opozorilih komentatorjev toliko, da jih ni mogoče spremljati, glavna razprava pa poteka okrog Hunterja Bidna.