Ormož

Gromozanska luknja golta zemljo, drevesa, vinograde. Zdaj je že čisto blizu Vlašičevi hiši

Monika Horvat / Štajerski tednik
15. 10. 2019, 20.00
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 09.18
Deli članek:

Domačine v Ormožu je strah slabega vremena.

M.H.
Dela bi se po napovedih morala končati novembra, a sem ni bilo do danes nikogar od nikoder. Nič se ne dela. Strah me je, kajti prihaja slabo vreme in bojim se, da se bo plazenje po dežju le še povečalo.« - Jasna Vlašič

Težko pričakovana sanacija obsežnega plazu v Vičanskem vrhu v občini Ormož, ki grozi več hišam in vikendom, se kljub obljubam še vedno ni začela. Domačine upravičeno skrbi.

Gromozanska luknja v dolžini 100 metrov in širini 20–40 metrov, ki golta zemljo, drevesa in vinograde, je že čisto blizu Vlašičevi hiši, saj je od nje oddaljena le kakih 25 metrov. Plaz ne miruje in Jasna se boji, da bi ogromno brezno požrlo tudi njeno hiško, v kateri živi s hčerko.

»Samo gledam in čakam, kaj se bo zgodilo«

Vendar bi njenih strahov in negotovosti kakor tudi strahov drugih lastnikov hiš in vikendov moralo biti že konec. Po obljubah bi morala biti namreč sanacija plazu v tem trenutku v polnem teku, a se v zvezi s tem ni premaknilo še čisto nič. Na terenu še vedno ni niti enega samega delavca ali stroja. Vlašičeva pa je ob prihajajočem slabem vremenu vse bolj zaskrbljena: »Seveda, pošteno sem zaskrbljena. Zanima me, kaj bo država zdaj rekla, kje se je pa tokrat zataknilo. Tako sem se veselila napovedi začetka sanacije. Na hiši sem uredila fasado, saj sem verjela, da se bodo dela res začela in bomo lahko končno mirneje spali. Dela bi se po napovedih morala končati novembra, a sem ni bilo do danes nikogar od nikoder. Strah me je, kajti prihaja slabo vreme in bojim se, da se bo plazenje po dežju le še povečalo. Samo strahoma gledam in čakam, kaj se bo zgodilo …«

Na ministrstvo poslali sklep

Kdaj se bo sanacija vendarle začela, je na zadnji seji ormoškega sveta zanimalo tudi nekatere svetnike. Župan Danijel Vrbnjak je znova poudaril, da so na Občini Ormož storili vse, a še vedno čakajo na podpis pogodbe o sofinanciranju omenjenega ministrstva. »Izvajalec ne more začeti delati, dokler nam država ne bo vrnila podpisane pogodbe o sofinanciranju. Mi smo naredili vse …« je dejal.

Direktorica občinske uprave Milena Debeljak pa je dodala, da so te dni na zahtevo ministrstva z občine poslali sklep, da njihov poveljnik civilne zaščite odreja sanacijo.

Ministrstvo: »Začetek del se načrtuje še letos«

Kje se je zataknilo, smo znova vprašali omenjeno ministrstvo, a ni podalo nobenega točnega odgovora. Povedali so le, da »izvajajo aktivnosti za možno sofinanciranje sanacije«. Kaj to pomeni, ni jasno. So pa dodali, da načrtujejo začetek del še letos. A do takrat bodo Vlašičevi in drugi lastniki hiš in vikendov še vedno živeli v strahu in negotovosti, nevedoč, kaj jih čaka jutri in ali bo morda plaz ob večjem dežju pogoltnil tudi njihovo imetje.