Destrnik

Franc Pukšič sprožil govorice z novim polmilijonskim kreditom

Senka Dreu / Štajerski tednik
15. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 19.51
Deli članek:

Župani in svetniki so se v burni razpravi znova obmetavali z očitki o tem, katero vodstvo, prejšnje ali sedanje, je slabše vodilo občino.

Bobo
Franc Pukšič

Župan Franc Pukšič je zadovoljen, da se je občina spet postavila na noge in lahko začne realizacijo načrtovanih projektov, opozicijski svetnik Branko Horvat pa meni, da gre za enega najbolj škodljivih proračunov, kar jih je Destrnik kdajkoli imel, in za krajo občinskega premoženja.

V prvem polletju letošnjega leta so odhodki znašali slabih 830.000 evrov oziroma zgolj 19,4 odstotka veljavnega proračuna. Realizacija je bila tako nizka, ker občina ni mogla izvajati nobenih investicij.

Reprogramirali stari in najeli nov kredit

»Kljub večkratnim poskusom v prvi polovici leta nismo pridobili nobenega kredita, zato nismo mogli izpeljati plačil, zdaj pa nam je končno uspelo. Stari kredit v višini 1,2 milijona evrov smo reprogramirali, obrestno mero pa s štirih znižali na 0,85 odstotka, kar pomeni, da bomo po novem mesečno plačevali precej manj,« je bil zadovoljen Pukšič in je dodal: »Pred dnevi nam je banka odobrila tudi kredit v višini 500.000 evrov, s katerim bomo poravnali proračunske obveznosti in delno tudi stroške sodne poravnave, ki sicer znašajo 920.000 evrov. Najhujše obdobje je za nami. Rešili smo se namreč največje grožnje, in sicer blokade računov. Če bi se to zgodilo, bi se vse v občini ustavilo in izpeljati ne bi mogli prav nobene investicije.« Župan je še napovedal, da se bo občina v okviru 23. člena ZFO zadolžila za sofinanciranje rekonstrukcije lokalnih cest in javnih poti v višini 82.168 evrov in da bo prodala slabih 120 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v tretjem nadstropju občinske stavbe. Zaradi vseh teh sprememb pa je potreben drugi rebalans letos.

Elizabeta Fras: Nenehno županovo zlivanje gnojnice ni potrebno

Elizabeta Fras je podvomila o županovih besedah, da so hudi časi za občino mimo. »Super, da vam je uspelo reprogramirati stari kredit in se dogovoriti za nižjo obrestno mero, še bolje pa bi bilo, če ne bi kar tako najemali novih kreditov, ker smo že zdaj dovolj zadolženi. Zato rebalansa ne bom podprla, kot tudi nisem podprla proračuna niti sodne poravnave.« 

»Če bi prejšnja županska in svetniška ekipa bolj razmišljala, bi bilo res vse drugače,« pa jo je zavrnil župan Pukšič in nadaljeval: »Tedanji občinski svet, katerega članica ste bili, je bil seznanjen z dogajanjem, ampak je žal sledil nekemu političnemu cilju, ki se je na koncu izkazal za katastrofalnega. Brez reprograma kredita, znižanja obresti in novega kredita bi v drugi polovici leta tenko piskali in ne bi bilo projekta kolesarskih poti. Ostale občine so na kolesarki delale že prej, vi takrat niste naredili nič. K projektu smo pristopili tik pred zdajci, ravno toliko, da bomo nekaj pridobili, lahko pa bi veliko več.«

Polmilijonski kredit za plačilo Em-grada

Matej Sužnik se ni strinjal s prodajo poslovnih prostorov, Branko Horvat pa z rebalansom nasploh. »Kupili smo za 3300 evrov po kvadratnem metru, prodali pa bomo za 1200 evrov?! Že tako gre za enega najbolj škodljivih proračunov, kar smo jih kdajkoli imeli, gre za krajo občinskega premoženja,« je bil oster Horvat.

Mitja Zelenko: Ste bili kot podžupan zgolj na plačilni listi?!

»In kdo je vam, gospod Horvat, zagotovil, da bi občina tožbo dobila?!« ga je podrezal Mitja Zelenko, Horvat pa mu je zabrusil, da tako kot Pukšič in Čeh tudi Zelenko ni pristojen za komentiranje, saj so bili vsi skupaj priče tožnika Em-grada. Marjan Lovrec je umirjal žogo rekoč, da vloga svetnikov ni v razsojanju, saj je to naloga sodišča. »Proračun smo sprejeli, doslej se je res malo delalo, saj ni bilo denarja, upajmo, da bo zdaj boljše.«