Poslal bi jo na zdravljenje

Avstralski psiholog ostro nad Greto Thunberg

J.P.
25. 9. 2019, 20.05
Posodobljeno: 25. 9. 2019, 20.05
Deli članek:

Prejšnji teden je na ulice v 150 državah spravila na milijone ljudi, nato okrcala še svetovne voditelje. Avstralski psiholog pa pravi, da gre le za lutko, ki bi se morala zdraviti.

Profimedia
Greta Thunberg

Avstralski psiholog dr. Michael Carr-Gregg je situacijo, v kateri se je znašla švedska aktivista Greta Thunberg primerjal s tisto otroške zvezde, ki se kar naenkrat znajde v središču pozornosti. Boji se namreč, da bo izgorela, posledice pa bi zanjo lahko bile katastrofalne.

Občutek upravičenosti

Carr-Gregg je poudaril, da ne zanika podnebnih sprememb, a da bi bilo potrebno več teže pripisati njeni zgodovini duševnih težav – anoreksiji, aspergerjevi motnji in depresiji. »Če bi to bil moj otrok, je najverjetneje ne bi spustil na svetovne odre,« je za avstralsko radijsko postajo 3AW dejal o najstnici, ki ji očita, da ima občutek upravičenosti. Upoštevati bi morali tudi, je nadaljeval, kako vpliva na druge mladostnike. »Drugim najstnikom sporoča, da lahko z odraslimi govorijo tako zaničljivo.«

Brezsramno izkoriščanje

»Zdi se, da je ujeta v nekem črnem scenariju z grožnjami podnebnih sprememb, ki so pretirane. S tem povzroča eksistencialno tesnobo pri naših otrocih, od tod tudi protesti,« je dejal in dodal, da bi otroci morali biti v šolah, ne pa na ulicah, ker naj bi bil konec sveta pred vrati. »Znašla se je v središču bodisi Greta-fobije bodisi Greta-manije, v takšni situaciji pa ne bi smela biti nobena 16-letnica,« je zatrdil. In ker gre za 16-letno žensko, nihče ne sme izpodbijati njenih prepričanj, je dodal.

Za konec je poudaril še, da njegova kritika ni toliko usmerjena proti njej, kot je proti njenim staršem in aktivistom, ki jo brez sramu izkoriščajo. Svet bi moral bolj pritisniti na Kitajsko in Indijo, je pomodroval.