Zanemarjanje

Hiša groze sredi Dravskega polja, poleg živali žrtve tudi otroci

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
25. 9. 2019, 19.25
Deli članek:

Pretekli teden smo poročali o šokantni zgodbi zanemarjanja živali. V Mihovcih v občini Kidričevo sta partnerja v nemogočih razmerah pustila živeti pse. Po besedah očividcev naj bi se valjali v lastnih iztrebkih in jih zaradi izstradanosti tudi jedli. Prav tako naj bi zaradi lakote ogulili lesene podboje na vratih.

Facebook
Zaradi bolezni in izčrpanosti so eno izmed psičk uspavali

Mati z otroki in njen partner so živeli v najeti hiši. V kleti hiše je v nemogočih razmerah životarilo več psov. Bili naj bi tako sestradani, da naj bi jedli svoje lastne iztrebke. Julija je bila na terenu veterinarska inšpekcija, ki kršitev ni zaznala. Pse so iz nemogočih razmer rešili aktivisti društva Srce za bulle. Čeprav so videli že marsikaj, jih je tokratna situacija pretresla. »Prizori so bili res grozljivi,« je za medije med drugim povedal predsednik društva Simon Mihorič. Za eno izmed rešenih psičk ni bilo več pomoči. Bila je shirana, imela je odprte rane in velik tumor. Zato so jo evtanazirali. Po izpovedi lastnice hiše na družbenem omrežju naj bi podnajemniki bivali v zelo zanemarjenih prostorih. Živalski iztrebki naj bi ležali povsod po hiši, kot tudi oblačila, hrana, smeti in vse drugo. Družina se je iz Mihovc že odselila.

Inšpekcija samo na dvorišču, v hišo ni vstopila

Ptujski območni urad Uprave za varno hrano (UVHVVR), pod okrilje katerega sodi veterinarska inšpekcija, je bil 23. julija anonimno obveščen, da je na naslovu Mihovce 6, občina Kidričevo, nekaj psov, ki naj bi bili shirani oziroma v slabem rejnem stanju.

Isti dan so inšpektorji na tem naslovu izvedli ogled, a posebnih odstopanj niso zaznali. Na ograjenem dvorišču so se prosto gibali trije psi: »Vsi trije psi so bili v primernem rejnem stanju, gibali so se na ograjenem dvorišču, v času pregleda so imeli na voljo vodo in hrano. Lastnica je lastništvo odrasle samice izkazala s potnim listom. Povedala je, da drugih psov nima. Tudi iz Centralnega registra psov izhaja, da na naslovu Mihovce 6 ni vpisanih drugih lastnikov psov. Ker ob nadzoru ni bilo ugotovljenih odstopanj v rejnem stanju živali in ker ni bilo suma, da so v stanovanju še kakšne živali, ni bilo razloga za vstop v stanovanjske prostore. Za vstop v stanovanje mora inšpektor pridobiti soglasje stanovalca, v primeru suma na prekršek pa odločbo sodišča,« so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, pod okrilje katerega sodi uprava za varno hrano.

Ob tem so poudarili, da so po objavi na družbenem omrežju po 12. septembru uradni veterinarji začeli zbirati podatke o primeru. »Do zdaj zbrani podatki kažejo na okoliščine, ki zahtevajo nadaljnje raziskave in zbiranje podatkov tako na terenu kot po arhivih s ciljem podati ovadbo zoper mučitelja živali in njegove sostorilce. Društvo Srce za bulle o slabih razmerah, ki so jih odkrili v septembru, ali o tem, kje so odkrili izmučeno žival, ni obvestilo inšpekcije, ki bi v primeru stanja živali takoj ugotovila imetnika živali in ga obtožila za sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Prav tako po naših informacijah društvo ni obvestilo policije o sumu mučenja živali.«

Odgovor smo preverili turi pri predsedniku društva Srce za Bulle Simonu Mihoriču, ki je ministrstvo postavil na laž. Kot nam je zatrdil in dokazal s poslanimi elektronskimi sporočili, ki so jih poslali na inšpektorat, ministrstvo in policijo, je sam osebno govoril s ptujskimi policisti, ki so ga sami kontaktirali po poslanem mailu. "Povedal sem jim točen naslov in nato so se zavzeli, da bodo zadevo obravnavali in zadevo predali tudi na CSD. In so tudi jo, za kar sem jim hvaležen."

Za mučenje živali denarna kazen in zapor

Tudi predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor Miran Šadl je povedal, da o primeru niso bili obveščeni, so ga pa zaznali po objavi na družbenem omrežju in se z njim že ukvarjajo: »Preiskujemo sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali. V interesu preiskave druge informacije ta čas javnosti niso na voljo.«

»Zanemarjanje ali surovo ravnanje z živalmi se obravnava kot kaznivo dejanje mučenje živali (341. člen Kazenskega zakonika), za katerega je zagrožena denarna kazen in (ali) zapor od enega do treh let. Kaznivo dejanje je lahko storjeno v več oblikah: kot surovo ravnanje (pretepanje, poškodovanje), nepotrebno povzročanje trpljenja (neustrezen prevoz, zaprtje brez hrane in vode) ali kot organizacija borb živali in stav, povezanih z borbo živali, ter kot vzreja in vzgoja živali z namenom uporabe za borbe,« pa je dodal Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave (GPU).

Aktivisti so pse rešili. Kaj pa otroci?

Deklici družine, ki je stanovala v Mihovcih in pri kateri so aktivisti iz nemogočih razmer rešili več psov, sta lansko šolsko leto obiskovali OŠ Cirkovce. Ker smo neuradno izvedeli, da naj bi družina neustrezno skrbela tudi za otroke, smo vprašanja o tem naslovili na vodstvo šole. Ravnateljica Ivanka Korez je pojasnila, da sta deklici od 17. decembra lani do konca šolskega leta (24. junij 2019) obiskovali tretji in sedmi razred. »Pri mlajši smo opazili pomanjkljivo osebno higieno in neprinašanje šolskih potrebščin, druge vrste zanemarjanja pa ne. Pri starejši to ni bilo tako očitno. Kolikor je v tem času bilo mogoče, smo navezali stik s CSD Ptuj in izvedli skupne sestanke s starši. Kaj več se v tem kratkem času ni dalo storiti,« je povedala Korezova.