Prepis telefonskega pogovora

Kaže, da je Trump Zelenskega prosil za uslugo glede Bidnovega sina

J.P./STA
25. 9. 2019, 19.20
Posodobljeno: 26. 9. 2019, 07.39
Deli članek:

Bela hiša je danes objavila prepis telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki dokazuje, da je Trump Zelenskega prosil za uslugo glede preiskave sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Profimedia
Donald Trump

V predstavniškem domu zdaj dovolj glasov za odstavitev Trumpa

V predstavniškem domu ameriškega kongresa zdaj 217 demokratov in en neodvisni kongresnik, nekoč republikanec Justin Amash, podpira začetek postopka odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Resolucija predstavniškega doma formalno dokumentira, da je predsednik ravnal v nasprotju z zakonom. Lahko postane točka obtožnice v primeru, da demokrati sprožijo odstavitev.

Pogovor med voditeljema držav je bil poln hvale Trumpa na račun Zelenskega in obratno, pri čemer Ukrajinec ni pozabil poudariti, da mu je Trump velik vzornik ter da je med zadnjim obiskom v New Yorku stanoval v Trumpovi stolpnici. Trump je v pogovoru Zelenskemu čestital za zmago na volitvah in nato kritiziral evropske države na čelu z Nemčijo, da ne storijo dovolj za pomoč Ukrajini. Zelenski se je s tem strinjal.

Strinjal se je tudi s ponavljanjem Trumpove trditve, da so bile ZDA "zelo, zelo dobre do Ukrajine", nakar je predsednik ZDA v pogovoru še napadel nekdanjega posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, nato pa predsednika Ukrajine prosil za uslugo.

Prosil ga je, če lahko posluša njegovega odvetnika Rudyja Giulianija in pravosodnega ministra ZDA Boba Barra, ki mu bosta razložila, za kaj gre. "Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden ustavil pregon številnih ljudi, ki so hoteli kaj izvedeti," je med drugim dejal Trump.

"Rad bi te prosil za uslugo, ker je naša država prestala veliko in Ukrajina ve veliko o tem," je dejal Trump in skozi pogovor večkrat pohvalno omenil Giulianija. Prišla sta tudi do nekdanje veleposlanice ZDA v Ukrajini Marie Louise Yovanovitch, ki ni bila naklonjena Giulianijevemu mešetarjenju. Nekdanji župan New Yorka je v Ukrajini iskal "dokaze", da se je ta država vpletala v ameriške volitve na strani demokratov.

Veleposlanico, ki jo je v Kijev poslal Barack Obama, je Trump potem predčasno umaknil iz države. Zelenski se mu je za ta ukrep celo zahvalil, ker je menil, da se veleposlanica ni lepo obnašala do njega. Trump je ob tem pripomnil, da bo imela težave.

Trumpovi zavezniki na ameriški televiziji Fox News so po objavi pogovora nemudoma stopili v ofenzivo in zatrjujejo, da prepis polurnega pogovora, zaradi katerega so kongresni demokrati v torek sprožili uradno preiskavo pred začetkom postopka odstavitve predsednika ZDA s položaja, ne kaže na nobeno kaznivo dejanje. Trumpovi mediji v ZDA poudarjajo prav to in Hunterja Bidna ter njegove očeta brez dokazov obtožujejo korupcije.

Hunter Biden je sedel v odboru ukrajinskega podjetja, ki naj bi ga preiskoval nekdanji ukrajinski državni tožilec. V Ukrajini so tožilca odpustili, ker se ni dovolj boril proti korupciji. Zelenski mu v pogovoru s Trumpom ni izrazil podpore. Dejal je, da bo naslednji državni tožilec njegov človek in bodo stvari drugačne.

Nova nerodnost pri objavi prepisa je omemba pravosodnega ministra ZDA, za katerega je Trump Zelenskemu dejal, da bo stopil v stik z njim. Pravosodno ministrstvo ZDA zatrjuje, da je Barr izvedel za pogovor šele več tednov kasneje, ko so dobili prijavo za preiskavo morebitnega kaznivega dejanja. Pravniki ministrstva so prijavo pregledali in niso ugotovili težav glede morebitne kršitve zakonodaje o financiranju volilnih kampanj.

Trump je bil dovolj previden, da Zelenskemu ni povedal, da bo Ukrajina dobila finančno pomoč šele, ko bo usluga uresničena. Je pa priznal, da je pred pogovorom zadržal izplačilo 400 milijonov dolarjev. Sprva je trdil, da zaradi skrbi zaradi korupcije v Ukrajini, nato, da evropski zavezniki ne plačujejo dovolj, čeprav so do takrat Ukrajini pomagali s 15 milijardami dolarjev.

Prijava žvižgača

Škandal v ZDA je izbruhnil, ko je generalni inšpektor obveščevalne skupnosti dobil prijavo žvižgača, ki sicer ni neposredno poslušal pogovora, ampak je o njem slišal od drugih. Prijava je generalnega inšpektorja dovolj zaskrbela, da jo je želel posredovati kongresu, kot mu to nalaga zakon, vendar mu je to preprečil vršilec dolžnosti nacionalnega direktorja obveščevalnih dejavnosti Joseph Maguire z utemeljitvijo, da so mu to prepovedali "od zgoraj".

Za demokrate je že v prepisu pogovora dovolj dokazov, da je predsednik pritiskal na tujega voditelja za pomoč pri preiskavi sina političnega nasprotnika, ne glede na to, kako vljudno in lepo sta se pogovarjala. Zahtevajo tudi dostop do prijave žvižgača, ki naj bi vsebovala obtožbe o dodatnih kršitvah. Trump in njegovi zavezniki žvižgača, ki ostaja neimenovan, obtožujejo politične agende.

Kljub temu Bela hiša ni skušala blokirati njegovega zaslišanja v kongresnem odboru za obveščevalne zadeve. Sicer za zaprtimi vrati, vendar nihče ne dvomi, da bodo podrobnosti prišle v javnost vsaj po ovinkih.

Za Trumpove nasprotnike v ZDA je napočilo olajšanje, da se je z impeachmentom vsaj začelo, zadovoljni pa so glede na izjave tudi Trumpovi podporniki. Giuliani celo zatrjuje, da so to nalašč namestili demokratom, da se zaženejo v impeachment, kar bo politično pred volitvami novembra 2020 koristilo Trumpu. Ta prav tako ne kaže zaskrbljenosti, ampak prav nasprotno.

Na svoji strani ima svoje podpornike, ki ne bodo verjeli, da je kdajkoli naredil kaj narobe, in svoje medije, ki mu pomagajo pri prepričevanju prepričanih. V takšnih spopadih uživa, še posebej ob zavedanju, da bo v senatu z republikansko večino na koncu oproščen vseh obtožb, ki jih bo sestavil demokratski predstavniški dom.

Zelenski po srečanju s Trumpom: Nihče ni pritiskal name

Zelenski se je danes ob robu splošne razprave Generalne skupščine Združenih narodov sestal tudi s Trumpom in poudaril, da ni nihče pritiskal nanj v zvezi s preiskavo sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Dodal je še, da je bil njegov julijski pogovor s Trumpom običajen pogovor. Poudaril je tudi, da ima Ukrajina dobre odnose z ZDA, on sam pa ne želi biti vmešan v predvolilni boj v ZDA.