Kaj jih je zmotilo?

FOTO: Razjarjeni Koprčani: »Poglejte, kako uničujejo naše mesto!«

P.K.
25. 9. 2019, 20.01
Deli članek:

Na družabnih omrežjih se je oglasila skupina Primorcev in sporočila, da so zelo razburjeni nad rešitvami v svojem mestu in v povezavi s tem tudi kvarjenjem videza Kopra. Kaj je tako razgrelo njihove strasti?

Facebook
V facebook skupini Za nadaljnji razvoj Kopra se sprašujejo, ali je bil projekt, glede na to, kako površno in na pamet so zarisovali črte, sploh izdelan.

Nekaj prebivalcev priča, da ne razumejo, kaj se dogaja na površinah, kjer se sprehajajo. Tam, kot razlagajo, so zarisali nove črte, ki označujejo kolesarsko progo, vendar domačine moti, na kakšen način, pa tudi njena uporabnost.

V facebook skupini Za nadaljnji razvoj Kopra so javno opozorili, da so oznake narisane nerazumljivo, pa tudi nič kaj estetske da niso. Poudarjajo, da s tem udeležence v prometu spravljajo v nevarnost, saj da na določenih delih zdaj ni več prostora za pešce, ampak samo za kolesarje. Tu imajo nekateri Koprčani v mislih predvsem območje med palmami in trgovinami ob Pristaniški ulici, kjer zaradi na novo narisane steze zdaj ni več prostora za pešce. Dejali so, da so ponekod črte zarisane tudi kar čez obstoječe; ena čez drugo.

Facebook
Na območju med palmami in trgovinami ob Pristaniški ulici zaradi na novo narisane steze za kolesarje zdaj ni več predvidenega prostora za pešce.

Odziv mestne občine

Dejstvo, da je kolesarjev v tem mestu veliko oziroma vedno več, Mestna občina Koper navaja kot razlog za to potezo. Kot so pojasnili za enega od spletnih portalov, bodo kolesarske poti, ki so se na novo pojavile, prispevale k večji stopnji varnosti vseh udeležencev v prometu, saj da zdaj kolesarji vozijo povsod; po površinah za pešce, skozi mestni park in čez otroška igrišča. Na občini, ki je projekt zaupala specializiranim projektantom, potek trase in zaris koridorjev pa naj bi usklajevali tudi z uporabniki, verjamejo, tako so še povedali za isti portal, da nova ureditev ne bo predstavljala težav. Poudarjajo še, da to ne pomeni, da so kolesarji prednostno obravnavani.

Nekateri nezadovoljni Koprčani so za naš časnik vnovič poudarili svoje mnenje, ki je, da ni bilo nobene potrebe zarisovati kolesarskih stez v delu mesta, kjer je območje umirjenega prometa. »Tudi do zdaj je bilo namreč potrebno spoštovanje vseh udeležencev. Stara mestna jedra v svetu, posebej tlakovana, nimajo zarisanih kolesarskih stez. To je odnos do dediščine,« so dejali.

Facebook
Na občini pravijo, da so delo opravili specializirani projektanti.

Zakaj se izogibajo temu odgovoru

Posebej so začudeni, kako je mogoče, da je rezultat prog za kolesarje tak, kot je, če so ga projektirali strokovnjaki. »Na občini pravijo, da so delo opravili specializirani projektanti, vendar imen ne povedo, pa tudi javnosti niso nič obvestili o tem. Sprašujemo se, ali je bil projekt, glede na to, kako površno in na pamet so zarisovali črte, sploh izdelan. Dejstvo je, da so skazili mesto, pa tudi da je polno nesmislov pri prečkanju cest. Zdi se, da je to še nevarnejše kot do zdaj,« izpostavljajo.

Nadalje razlagajo, da so bili do zdaj kolesarji pozorni na sprehajalce, saj da sta tam široka promenada in tržnica, polna starejših in mladih mamic z otroškimi vozički. »Zdaj pa preprosto drvijo po stezi, ne ozirajoč se na nikogar. Menimo, da v ozadju občinske odločitve ni skrb za kolesarje, ampak brisanje vsega, kar je bilo narejenega v minulih šestnajstih letih,« je še zapisala povezana skupina nezadovoljnih občanov Kopra.

Facebook
Mestna občina je prepričana, da bodo kolesarske poti prispevale k večji stopnji varnosti vseh udeležencev v prometu.