Morala se je umakniti

FOTO in VIDEO: Aktivistko Greto "zvilo" ob prihodu Donalda Trumpa

J.P.
24. 9. 2019, 09.25
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 12.50
Deli članek:

Mlado Švedinjo so med karanjem svetovnih voditeljev premagale solze.

Reuters
Greta Thunberg ob prihodu ameriškega predsednika Donalda Trumpa

Greta Thunberg je na včerajšnjem podnebnem vrhu Združenih narodov okarala svetovne voditelje, da ne storijo dovolj za zaščito podnebja, in posvarila, da smo na pragu množičnega izumrtja. "Ne bi smela biti tu. Morala bi biti v šoli na drugi strani oceana. A za upanje pride k nam. Kako si drznete. S svojimi praznimi besedami ste mi ukradli sanje in otroštvo," jim je v New Yorku zabrusila 16-letna švedska aktivistka. "S takšnimi številkami ne bo rešitev ali načrtov, ker so preveč neprijetne, vi pa niste dovolj zreli, da bi povedali, tako kot je," ni skrivala svoje jeze mladenka, ki med svojimi govori običajno ostane zbrana.

Profimedia
Njenemu govoru lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

"Puščate nas na cedilu. Mladi začenjajo razumevati vašo izdajo. Oči vseh prihodnjih generacij so na vas. In če se odločite, da nas pustite na cedilu, vam povem, da vam ne bomo nikoli odpustili," je dejala na robu solz. Tukaj in zdaj potegnemo črto. Svet se prebuja. Pa če vam je všeč ali ne, sprememba prihaja.

Reuters
Ni skrivala svojih čustev.

V ponedeljek zjutraj ni skrivala čustev, ko se je prikazal ameriški predsednik Donald Trump. Sploh glede na to, da ji je eden od njegovih telesnih stražarjev le malo poprej naročil, naj naredi prostor zanj. Trump se je na konferenci zadržal le 15 minut. Vrha se prvotno sploh ni nameraval udeležiti, ker je imel druge obveznosti v isti stavbi.

Ameriški predsednik se je na njen govor odzval na twitterju. Kot je zapisal, se mu zdi, da je srečno dekle, ki se veseli "svetle in čudovite prihodnosti".

Ogljična nevtralnost

Aktivistka je skupaj s 15 drugimi mladimi iz 12 držav pri otroškem odboru Združenih narodov vložila pritožbo, v kateri očitajo članicam svetovne organizacije, da ne storijo dovolj za okolje in s tem kršijo konvencijo ZN o pravicah otrok, so danes sporočili iz Sklada ZN za pomoč otrokom (Unicef), poroča STA.

Šestinšestdeset držav je sicer izrazilo namero doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050, kot so ob začetku vrha sporočili iz ZN. Gre za skupno 10 regij, 102 mesti, 93 podjetij in 12 vlagateljev.