Za glasovalo okoli 79 odstotkov članov

Italijansko Gibanje pet zvezd za koalicijo z Demokratsko stranko

J.P./STA
3. 9. 2019, 19.48
Posodobljeno: 3. 9. 2019, 19.50
Deli članek:

Člani italijanskega Gibanja pet zvezd so danes preko spletnega glasovanja podprli oblikovanje koalicije z levosredinsko Demokratsko stranko (PD), je danes dejal vodja gibanja Luigi Di Maio.

Reuters
Vodja Gibanja Pet zvezd in podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio.

Gibanje pet zvezd, ki so ga pred desetletjem oblikovali prav nasprotniki PD, je na oblikovanje vlade z nekdanjimi "sovražniki" pristalo, saj se je želelo izogniti predčasnim volitvam, ki bi bile sicer zaradi razpada dosedanje koalicije z desničarko Ligo prejšnji mesec neizogibne.

Dogovor s PD je gibanje dalo v odločanje svojemu članstvu. Svoj glas je danes preko spletne platforme Rousseau oddalo skoraj 80.000 članov stranke. Novo koalicijsko sodelovanje je podprlo 79,3 odstotka članov, 20,7 pa jih je bilo proti. Glasovalno pravico je sicer imelo nekaj več kot 117.000 ljudi.

V Italiji so na rezultate čakali relativno dolgo, saj so jih sprva pričakovali že kmalu po končanju glasovanja ob 18. uri. Iz gibanja tudi po eni uri niso posredovali nobenega pojasnila za zamudo ali izjave za medije. Spletna stran, preko katere je potekalo glasovanje, pa je bila danes ob koncu glasovanja večkrat nedosegljiva.

Stranki sta danes tudi razkrili program za prihodnjo skupno vlado v Rimu, ki na prvo mesto postavlja proračun za leto 2020, s katerim naj bi predvsem pomagali zastali gospodarski rasti, a hkrati ne ogrozili javnih financ.

Program tako navaja, da ne bodo zviševali DDV, kar je bilo sicer predvideno za januar, uvesti nameravajo minimalno plačo in okrepiti izdatke za izobraževanje, raziskave in socialo.

Program med drugim predpostavlja tudi oblikovanje javne banke, katere namen bi bil krepitev revnejšega juga države. Glede na program si bo prihodnja vlada prizadevala tudi, da bo Rim postal še bolj atraktivna prestolnica za obiskovalce, hkrati pa še bolj trajnostno naravnana za njene prebivalce, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vodja gibanja Luigi di Maio je po objavi programa po poročanju Anse sporočil, da je v njem upoštevanih vseh 20 predlogov, ki so jih sami predložili mandatarju Giussepeju Conteju. Poleg ohranitve DDV na sedanji stopnji je med drugim naštel še načrtovano pomoč družinam in invalidom, reformo pravosodnega sistema in koncesije za avtoceste. Di Maio je izpostavil tudi prenovo zakona o konfliktu interesov.

Nestrankarski mandatar Conte si želi novo vlado predstaviti najkasneje do srede. Parlament naj bi o novi vladi glasoval predvidoma v petek.