Migrantska kriza

Slovenski varuhi meje v kontejnerjih, hrvaški v vilah in bazenu

Ž.K.
3. 9. 2019, 19.30
Deli članek:

Slovensko mejo varujejo policisti in vojaki iz vse Slovenije. Vojake bodo nastanili kar v zabojnike. Njihovi kolegi na Hrvaškem pa medtem uživajo v vilah z bazenom.

Zajem zaslonske slike
Luksuz, v katerem bivajo hrvaški policisti.

Prejšnji teden je Slovenska vojska v občini Črnomelj postavila zasilno bazo in v njej namestila tudi 14 bivalnih zabojnikov. Na slovenski meji namreč policistom vsak dan pomaga tudi 150 vojakov, v kratkem naj bi se jim jih pridružilo še 25. Ti se na opravljanje svoje dolžnosti vozijo z vseh koncev Slovenije, tistim, ki prihajajo z vzhoda, vožnja vzame dnevno tudi po štiri ure in več. Tako so se odgovorni odločili v Črnomlju na parkirišču v gasilskem domu postaviti začasno bazo, v njej pa postaviti tudi 14 bivalnih kontejnerjev, v katerih bo lahko nameščenih do trideset vojakov. V zabojnike na bi se vojaki vselili v roku 10 dni.

Arhiv svet 24
Kontejnerji poleg gasilskega doma v Črnomlju.

Postelja in višja plača

Bivanje v takem zabojniku je vse prej kot prijetno. Prostora je malo, ker so kontejnerji nameščeni tesno drug poleg drugega, pa je v njih tudi izredno malo svetlobe in slabo prezračevanje. Da bi vojska spodbudila pripadnike naših oboroženih sil za odhod v Črnomelj, jim ponuja tudi 19-odstotni bonus k plači. Policisti so kot pomoč za opravljanje nadzora državne meje tja napoteni iz svojih enot, in kot so nam pojasnili pristojni na policiji, trenutno ni potrebe po organiziranem bivanju. Če bi se taka potreba pojavila, pa imajo policistii v skladu z veljavnimi pravilniki možnost dodelitve samske sobe ali ležišča v samski sobi.

Zajem zaslonske slike
Željko Orešković Macola je turiste zamenjal za policiste.

Čez mejo luksuz z bazenom

Macola je večji del svojega premoženja zaslužil z gostišči ob magistralni cesti, ki pelje skozi Liko. Zdaj investira v turizem, zagnal pa je tudi proizvodnjo lesenih hišk, saj so mu, kot je dejal, slovenske predrage.

Čisto drugače pa se godi varuhom meje na Hrvaškem. Medtem ko so pri nas letos pri nezakonitem prehodu meje ulovili okoli 10 tisoč ljudi, jih naši sosedje samo na področju naravnega parka Plitvice prestrežejo okoli 500 na dan. A po trdem delu se lahko hrvaški policisti dodobra spočijejo v novih luksuznih lesenih hiškah. Policiji je namreč svoje namestitve ponudil znani hrvaški podjetnik iz Like Željko Orešković Macola, ki je ob Plitvičkih jezerih lani leto odprl kamp s trinajstimi bungalovi, letos pa še naselje luksuznih lesenih hišk, ki bo prav tako namenjeno policistom. Skupaj naj bi v njegovih namestitvah, kamor sodita tudi restavracija in bazen, bivalo že okoli 200 policistov. Hrvaški mediji so znanega podjetnika, ki je še lani na veliki zvon obešal, kako bodo njegova turistična naselja pripomogla k turistični ponudbi Plitvic, povprašali, zakaj je zamenjal ciljno skupino gostov. Odgovor je bil presenetljiv. »Turisti prihajajo le v sezoni, policisti pa bodo tu celo leto,« je pojasnil razvpiti Macola, ob tem pa dodal še, da hrvaška vlada plačuje po policistu,  in ne za zakup celotnega naselja. Hrvaški mediji predvidevajo, da gre za dober posel, čeprav Orešković ni želel razkriti, koliko zasluži pri poslovanju z vlado in policijo.