Slovesnost

Hrvati so največ doprinesli k antifašističnemu boju, je dejala hrvaška predsednica

J.P./STA
1. 9. 2019, 21.36
Posodobljeno: 1. 9. 2019, 21.36
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes v Varšavi, kjer se je udeležila slovesnosti ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, izjavila, da so Hrvati glede na število prebivalcev največ doprinesli k antifašističnemu boju v Evropi.

Profimedia
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović

"Tu smo, da bi izkazali čast vsem žrtvam vojne, tako na Poljskem, ki se je prva začela boriti proti nacizmu, kot v vseh ostalih državah, ki so se postavile za obrambo svobode in miru v Evropi in svetu. Hrvaški narod je glede na število prebivalcev največ doprinesel antifašističnemu boju v Evropi, v katerem je aktivno sodelovalo več od pol milijona hrvaških državljanov," je izjavila Grabar-Kitarovićeva.

"Obeležujemo 80 let od začetka druge svetovne vojne, kar je zelo pomembna obletnica - za Hrvaško, Poljsko in za ves svet. Ta obletnica nas spominja, kako si je treba vseskozi in z največjo odgovornostjo prizadevati za izgradnjo in ohranjanje svetovnega miru, varnosti in stabilnosti, da se nam nikoli več ne bi bilo treba soočiti z grožnjo svetovne in vsake druge vojne," je še dodala hrvaška predsednica.

Da ljubim

Tudi predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovestnosti ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne. Po koncu spominske slovesnosti dejal, da ga je skozi današnjo slovesnost spremljala Antigonina misel: "Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu."

Kot so izpostavili v predsednikovem uradu, je bilo današnje srečanje svetovnih voditeljev v Varšavi namenjeno potrditvi skupne zavezanosti k ohranjanju miru. "Republika Slovenija dogodku pripisuje velik simbolen pomen, saj so tovrstne obeležitve opomin pred pozabo na grozote vojne in utrjujejo spravo med evropskimi narodi," so zapisali v sporočilu za javnost.