BOSTE TVEGALI?

Nevarne posledice nepremišljenosti

T.D.
1. 9. 2019, 21.31
Posodobljeno: 1. 9. 2019, 21.31
Deli članek:

Oba sta povsem pripravljena, kondoma pa ni pri roki. Boste prezrli tveganje in skočili v posteljo ali se boste rajši odpravili v prvo odprto trgovino in si kupili kondome?

Dreamstime
Pri mnogih spolnih boleznih ni očitnih bolezenskih znakov.

Mnogo pogosteje spolne bolezni staknejo ženske, ker se pri ljubljenju tekočine stekajo v njihovo telo, po drugi strani pa se ženske mnogo težje pozdravijo in posledice spolno prenosljivih bolezni so pri njih običajno hujše. Mednje spadajo celo neplodnost, zunajmaternična nosečnost, kronične bolečine v maternici in tudi rak. Zaradi česa vsega pa lahko, poleg najbolj smrtonosnega virusa HIV, tvegate zdravje, če se ustrezno ne zaščitite, ko si denimo privoščite poletno avanturo?

Hepatitis B

Hepatitis B se lahko širi tudi z intimnimi dotiki in spolnim občevanjem, torej lahko druge okužimo s poljubljanjem, souporabo zobne ščetke ali injekcijskih igel. Povzroči resno obolenje jeter ali celo smrt, vendar virus takrat, ko je najbolj nalezljiv, ne povzroča nobenih bolezenskih znakov. Zoper bolezen se lahko cepite, kar pri menjanju spolnih partnerjev vsekakor priporočamo.

Herpes   

Herpes povzroča grozdast izpuščaj, mehurjaste razjede na nožnici, materničnem vratu, penisu, ustih, zadnjiku in drugih delih telesa. Izpuščaj je lahko boleč, srbi, peče, žleze otečejo, staknete lahko vročino, muči vas glavobol in ste povsem izčrpani. Nevaren je predvsem med nosečnostjo, in da se ne bi prenesel na plod, porodnicam vedno naredijo carski rez. Moški, ki občuje z okuženo žensko, ni dovolj zaščiten, saj lahko vaginalni izločki spolzijo čez tisti del medenice, ki ga kondom ne varuje. Če pa se herpes prenese z drugih delov telesa, kondom ne daje prav nobene zaščite. Ustni herpes se prenaša s poljubljanjem, souporabo brisač in pitjem iz iste skodelice ali kozarca.  

Trihomoniaza

Trihomoniaza je eno najpogostejših vnetij nožnice, saj je kar ena četrtina vnetij te vrste. Mnoge ženske nimajo bolezenskih znakov, moški pa jih opazijo le redko. Pojavi se kvečjemu penast izloček neprijetnega vonja in srbenje v nožnici, morda morate pogosteje na vodo. Zdraviti jo je treba z antibiotiki.

Klamidija

Klamidija, pogosto pridružena podobni gonoreji, pri ženskah niti nima bolezenskih znakov, povzroči pa lahko celo sterilnost in kronične bolečine v medenici. Pozdraviti jo je možno le, če jo pravočasno odkrijete, zato se testirajte vsakič, če ali ko zamenjate partnerja.