Odpovedali so jima notranji organi

Zastrupljena otroka na Hrvaškem še vedno v kritičnem stanju

B.K.
13. 8. 2019, 19.30
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 10.52
Deli članek:

Zdravniki še niso podali uradnih informacij o vzroku zastrupitve, otroka pa sta še vedno v kritičnem stanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po tem, ko je verjetno zaradi zastrupitve preminil 57-letni Eugenio Vinci (nekdanji generalni direktor italijanske modne znamke Pop 84), italijanski turist na Hrvaškem, sta njegov 5-letni sin in 14-letna hči še vedno v kritičnem stanju.

Zdravniki, ki zanju skrbijo v splitski bolnišnici, so včeraj povedali, da je z njima zelo hudo. "Otroka sta v zelo težkem stanju, sta življenjsko ogrožena in na respiratorju. Na žalost jima je odpovedalo več notranjih organov," je kritično situacijo za hrvaške medije povzela pediatrinja Branka Polić. Otrokoma naj bi odpovedalo srce, pljuča in jetra. "Ponoči je bilo stanje otrok stabilno, vendar pa je njuno življenje še vedno ogroženo," je za HRT danes povedala zdravnica splitskega Zavoda intenzivno pediatrijo Tanja Kovačević.

Poleg otrok so v bolnišnico zaradi istih simptomov sprejeli še 64-letnega župana mesta Sant'Agata in nekdanjega senatorja Bruna Mancusa ter ženski, stari 56 in 44 let. Odrasli niso življenjsko ogroženi.

Mancuso je povedal, da so na jadrnico prišli v torek pol ure po polnoči, hudo slabost pa je začutil okoli 2. ure. Ob enakem času je postalo slabo tudi njegovi soprogi, nato pa sta do jutra trdno spala, "kot da bi bila omamljena ali hipnotizirana".

"Vsi, ki smo se zastrupili, smo spali na desni strani ladje. Otroka nista niti poskusila večerje, z njima pa je zelo hudo" je za Večernji list dodal Mancuso in izpostavil, da je Eugenio, potem ko ga je na stranišču obšla slabost, izgubil zavest in z glavo udaril v steno. 

Toksikolog Franjo Plavšić je za portal 24sata dejal, da dvomi, da bi se otroka in oče zastrupili s školjkami, kakor so najprej sumili. Tudi inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti v hvarski restavraciji, kjer so turisti večerjali - hrana je neoporečna, gostinski objekt pa je ob včeraj ob 21. uri spet začel obratovati. "Simptomi zastrupitve s školjkami so driska, bruhanje in slabost. Glede na to, da je sezona in je potrošnja hrane večja, je kvarjenje hrane minimalno," je prepričan Plavšić, ki pa ne izključuje zastrupitve z botulinom ali kakšno drugo bakterijo. 

Po poročanju portala Dnevnik.hr so po neuradnih podatkih zastrupitev s hrano že izključili, za smrt 57-letnika in hudo zdravstveno stanje otrok pa je najverjetneje kriv ogljikov monoksid iz generatorja motorja jadrnice, poroča Dnevnik.hr.