KOT NEKOČ

Sindikalni turizem je še vedno živ! Čakajo vas ugodna letovišča

Žiga Kariž
13. 8. 2019, 19.30
Deli članek:

Nekdaj ni bilo podjetja, ki ne bi imelo v lasti počitniških zmogljivosti za počitnice zaposlenih. Danes je to prava redkost, a poceni sindikalne počitnice so še na voljo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V časih nekdanje skupne države je večina Slovencev dopuste preživljala v tako imenovanih sindikalnih namestitvah: prikolicah, sobah, bungalovih. Cene so bile več kot ugodne in dopust ob obali Jadranskega morja si je lahko privoščila skoraj vsaka družina. Potem ko smo z obema rokama sprejeli koristi kapitalizma in so nekatera večja slovenska podjetja propadla, je sindikalnih namestitvenih zmogljivosti ostalo bore malo. A izginile niso. Tako sindikati in država kot podjetja v državni lasti še vedno nudijo razmeroma ugodne namestitve, ki so na voljo vsem. Prikolice so se sicer bolj ali manj poslovile, a apartmaji, sobe in bungalovi so še vedno tu. Princip je znan: v prvi vrsti so namestitvene zmogljivosti namenjene javnim uslužbencem, članom sindikatov in zaposlnim v državnih podjetjih. V kolikor kapacitete niso zapolnjene, so na voljo vsakomur.

Arhiv svet 24
Debeli rtič

Vojaki na Debeli rtič

V okviru državne uprave imajo svoje počitniške enote ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo. Slednje ima ob obali en apartma v Izoli ter več sob, bungalovov in prikolic na Debelem rtiču. Termini za najem so desetdnevni, upokojenci ministrstva imajo zunaj sezone 20-odstotni popust. Dnevni najem bungalova na Debelem rtiču stane okoli 20 evrov, soba 24 evrov in prikolica 25 evrov. Poleg kapacitet ob obali ima ministrstvo za obrambo pestro ponudbo namestitev tudi v drugih turističnih krajih po Sloveniji, kot so Bled, Bovec, Logarska dolina, Terme Ptuj in Pokljuka.

Policisti brez morja

Pestrost k ponudbi dodaja tudi sindikat ministrstva za obrambo, ki svojim članom ponuja apartmaje na Pagu, ki na vrhuncu sezone stanejo med 45 in 90 evrov na dan, odvisno od velikosti. Člani sindikata pa imajo različne ugodnosti v številnih slovenskih zdraviliščih. Ponudba ministrstva za notranje zadeve je že nekaj časa okrnjena, saj, kot je znano, ne smejo ponujati kapacitet na Debelem rtiču, ki so rezervirane za primer večjega navala migrantov. Tako imajo ob morju le vrstno hišico v hrvaški Barbarigi, ki sprejme štiri osebe. Očitno se na MNZ prilagajajo trendom, saj si vedno več ljudi v najbolj vročih dnevih želi v malce bolj hladne kraje, kot so Bohinj, Kranjska Gora, Rateče, Log pod Mangartom in Bled. Počitniško hišico imajo uslužbenci ministrstva za notranje zadeve še v Vinici, Brežicah in Termah Čatež. Cene za uporabo namestitev so zelo različne. Apartma v Barbarigi računajo v sezoni okoli 43 evrov na dan, apartma v Kranjski Gori prav tako, za šestposteljni bungalov v Termah Čatež pa je treba odšteti kanček manj kot 70 evrov.

Arhiv Svet24
Čičare

Sindikalna ponudba

Možje v modrem lahko koristijo tudi kapacitete, ki jih ponuja Policijski sindikat Slovenije: prikolico v Premanturi, mobilno hišico v Vrsarju, počitniški hišici v Termah Čatež in apartma v Termah Vivat v Moravcih. Apartma v Čatežu je v sezoni 57 evrov na dan, v Prekmurju policisti nabirajo novih moči in zdravja za 30 evrov na dan. Ministrstvo za javno upravo skrbi za oddih neuniformiranih državnih uslužbencev, za kar ima na voljo apartmaje v Portorožu, dve stanovanji v Luciji, dve hišici v Termah Čatež, 10 apartmajev v Kranjski Gori oziroma v bližnjih Čičarah, dva apartmaja na Rogli ter apartmaje v Bohinjski Bistrici, Bovcu, na Kopah in v Rogaški Slatini. Cene se gibljejo od 40 evrov na dan, kolikor stane najem stanovanja za tri osebe v Bohinjski Bistrici, do 60 evrov, kolikor stane najem hišice s šestimi ležišči v Termah Čatež. Zanimivo je, da so imeli na začetku poletne sezone še vedno nekaj prostih mest tako v Portorožu kot v Kranjski Gori, Luciji in Termah Čatež.

Arhiv svet 24
Bovec

Priljubljena Hrvaška

Največji naval med javnimi uslužbenci pa je za oddih na Hrvaškem. Za hiške, stanovanja in prikolice v Umagu, Dajli, Maredi, Novigradu, Červarju in Barbarigi, ki stanejo med 50 in 60 evrov na dan, je povpraševanja več, kot je zmogljivosti. Prav tako so izredno priljubljene destinacije na otokih Lošinju in Pagu. Tudi tu povpraševanje presega ponudbo, cene pa so enake, med 50 in 60 evri na dan.

Arhiv Svet24
Nerezine

Pregled ponudbe

Sindikat gostinstva in turizma se na spletni strani Sindikalne počitnice trudi zbrati vso ponudbo, ki je na voljo članom sindikatov. Sindikalne počitnice so tako možne v Fiesi, Zaglavu na Cresu, Omišalju na Krku, v Nerezinah na Lošinju, na Rabu, Pagu, Viru ter v številnih krajih po Istri. Cene so različne in se gibljejo od 40 evrov pa do 100 evrov na noč, odvisno od velikosti apartmaja in lokacije.