Na sestanku so bili med drugim prisotni predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave in lovske zveze, ni pa na njem bilo predstavnikov Sindikata kmetov Slovenije, ki so v preteklih dneh pozivali k Zajčevi razrešitvi.

Dogovorili so se, da bosta zavoda za gozdove in za varstvo narave  dovoljevala, da se odstrel volkov dogaja na celotnem območju, kjer se trop giba, in ne le na travniku ob približevanju živalim na paši. Tako bo odpadla ena od omejitev, na katero so opozarjali lovci, takšen pristop pa je skladen tudi z nedavno sprejetim interventnim zakonom o odvzemu medveda in volka.

Arso bo lahko odstrel urejal sam

Spremenil se bo tudi sistem izvajanja odločb o izrednem odstrelu volkov. Agencija RS za okolje bo tako lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega - največkrat je bil to do zdaj zavod za gozdove. Še vedno pa bosta morala zavoda za gozdove in varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen.

Zajc verjame, da sta tako padli glavni oviri, na kateri so opozarjali lovci. Za prihodnje mesece pa je minister napovedal dodatne sestanke deležnikov, na katerih naj bi dorekli, kako celovito izboljšati upravljanje z volkom in medvedom v državi.