Prva transspolna poroka na Kubi

Ona je bila ob rojstvu moški, on ženska, sedaj pa sta se poročila

A.S./STA
19. 7. 2019, 21.39
Deli članek:

V Kubi, kjer so bile spolne manjšine dolgo diskriminirane, se je ta teden poročil prvi transspolni par. Civilno poroko sta sicer morala registrirati s svojima osebnima dokumentoma, v katerih njun spol ne ustreza njuni spolni identiteti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ramses, ki je bil ob rojstvu ženska, in Dunia, ki je bila ob rojstvu moški, sta se poročila v torek v prestolnici Havana v prostorih v lasti pravosodnega ministrstva.

Pri tem jima je pravno pomagal državni center za spolno izobraževanje Cenesex, saj jima je pojasnil, da pravno nista zavezana temu, da bi morala biti na poroki oblečena v skladu s spolom v osebnih dokumentih. Oba sicer čakata na operacijo za spremembo spola, ki je na Kubi brezplačna.

Iz centra Cenesex so pojasnili, da s poroko nista kršila zakonov, saj sta se poročili osebi, katerih spol je ženski oziroma moški, čeprav nista v skladu z njuno spolno identiteto.

Center vodi hčerka bivšega kubanskega predsednika Raula Castra, Mariela Castro, ki je v zadnjem desetletju veliko prispevala k spremembam v odnosu do spolnih manjšin v državi.

Po komunistični revoluciji pod vodstvom Fidela Castra leta 1959 so bile v otoški državi spolne manjšine stigmatizirane, homoseksualce so nadlegovali, nekatere pa so celo pošiljali v tabore za prevzgojo. Niso jih niti zaposlovali v javnih službah. Za to politiko se je kasneje Castro opravičil.

V aprilu sprejeta nova ustava sedaj prepoveduje diskriminacijo na podlagi spola, poroka pa je opredeljena kot "družbena in pravna institucija" in ne samo kot "zveza moškega in ženske", kot je veljalo prej. S tem so odprli pot za reformo družinske zakonodaje v prihodnjih dveh letih, ki odpira tudi možnost legalizacije porok homoseksualnih parov.