Kaj še lahko delajo?

Slovenski policisti kupili drago opremo, ki je ne smejo uporabljati

Žiga Kariž
19. 7. 2019, 20.06
Posodobljeno: 19. 7. 2019, 20.07
Deli članek:

Ustavno sodišče policistom vzelo pooblastila, možje v modrem pa so že kupili drago opremo, s katero zdaj ne smejo delati.

Facebook
Sistem ANPR prepoznava registrske tablice in jih primerja s podatki v ostalih bazah.

Ustavno sodišče je v sredo razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije. Bolj natančno četrti odstavek 113. člena oziroma tisti del, ki policiji daje pooblastila za uporabo tehnologije, ki omogoča optično prepoznavo registrskih tablic. Policisti so namreč že kupili opremo, ki se zgolj pritrdi na vozilo in med vožnjo samodejno preverja registrske tablice udeležencev v prometu. Tako so možje v modrem želeli loviti tiste, ki se vozijo z ukradenimi vozili, ukradenimi tablicami, brez opravljenega tehničnega pregleda oziroma s pretečeno registracijo.

Vlada ni videla težave

A v uradu varuha človekovih pravic so menili, da zakon posega v pravico do zasebnosti in ni v skladu z uredbo o varstvu osebnih podatkov. O svojih pomislekih so obvestili državni zbor, ki je zakon sprejel, a odziva ni bilo. Obrnili so se tudi na vlado, od koder so jim sporočili, da ne vidijo težav, saj sistem ne omogoča obrazne prepoznave, zakon pa obenem določa, da se tehnična sredstva za prepoznavo registrskih tablic uporabljajo le na vozilih policije, ne pa tudi stacionarno ali na brezpilotnih zrakoplovih.

Sistemi že kupljeni

Kot smo napisali, je policija za okoli 170.000 evrov že kupila dva sistema ANPR (automatic number plate recognition) in ju letos tudi začela uporabljati. Izvedeli smo, da naj bi bil en sistem nameščen na streho enega od policijskih vozil, drugi pa v notranjosti vozil. V testnem obdobju naj bi se sistema izkazala predvsem pri odkrivanju neregistriranih vozil. A nič več. Z odločbo ustavnega sodišča se bodo morali policisti vrniti k starim preverjenim metodam.

Facebook
V času, ko so ga policisti uporabljali, se je izkazal pri lovljenju voznikov z neregistriranimi vozili.

Sporne nove tehnologije

Zagata o tem, katerega od sodobnih nadzornih sistemov lahko policisti uporabljajo zaradi varstva podatkov, se ni pojavila prvič. Tako je Dars na območju trojanskega predora na avtocesti testno že namestil naprave za sekcijsko merjenje hitrosti, znani so bili tudi že ostali avtocestni odseki, kjer bi se na ta način merila hitrost, a so na policiji ugotovili, da bi bilo preverjanje podatkov, ki bi bilo v skladu s trenutno veljavno zakonodajo, preveč zamudno, da bi bil tak ukrep smiseln. Tako se trenutno čaka nova prekrškovna zakonodaja, ki bi policiji omogočala lažje izdajanje kazni za prekrške, a bo zagotovo tudi ta trčila ob ustavno zagotovljene pravice o zasebnosti in varstvu osebnih podatkov.

Zakon je treba popraviti

Kot kaže, policistom trenutno naprav za optično prepoznavo registrskih tablic še ne bo treba vreči stran, saj je ustavno sodišče v svoji odločbi zapisalo, da je težava (trenutno) zgolj v tem, da zakon ni dovolj natančen pri določanju dovoljenih načinov, na katere bi se podatki zbirali, predvsem pa primerjali z ostalimi bazami podatkov. Pričakovati je, da bo ministrstvo za notranje zadeve zakon popravilo, do takrat pa bo delo policije potekalo še malo počasneje.