Brezplačna menjava

Prinesi, odnesi: od oblek in obutve, igrač in knjig do strojev in pohištva

M. Luzar/Dolenjski list
19. 7. 2019, 20.29
Deli članek:

Tudi poleti lahko v Brežicah na tržnici občani brezplačno oddajo in dobijo še uporabne stvari, kar organizira komunala s projektom Prinesi – odnesi.

Komunala brežice
Vsako soboto med 8. in 12. uro, razen ob praznikih, na tržnici v Brežicah.

Brežičani lahko tudi v dopustniškem času oddajo in dobijo najrazličnejše še uporabne stvari v okviru organizirane menjave s priljubljeno oznako Prinesi – odnesi. Ta sistem, ki omogoča in spodbuja vnovično uporabo, je v tem mestu v tem obsegu uvedlo javno podjetje Komunala Brežice.

Prednjačijo oblačila in knjige

Občani lahko v omenjeno izmenjavo prinesejo stvari, ki so še uporabne, in to vse od oblek in obutve, igrač, knjig in pripomočkov za otroke do strojev, naprav in pohištva. Menjava je za vse uporabnike brezplačna. Lahko tudi samo prinesejo ali odnesejo predmete, za zdaj ni omejitev glede količin. Če gre za velike kose pohištva ali stroje, je dobro, da se prej dogovorijo o dostavi, pojasnjujejo v komunali. Občani prinesejo največ oblačil, knjig in revij vseh zvrsti, kuhinjske posode in pribora, igrač in nakita. Največkrat odnesejo oblačila, predvsem otroška, v tem dopustniškem času pa tudi veliko povprašujejo po knjigah.

Komunala Brežice
Toliko oblačil se nabere in so na voljo za izmenjavo.

Prevoz ni težava

V komunali so očitno zelo prilagodljivi in hitro najdejo rešitev tudi, ko bi recimo nekdo oddal pohištvo, obleko in podobno, a sam tega ne more pripeljati v skladišče. Večje kose komunala prepelje v sklopu storitve za gospodinjstva – brezplačnega najema velikega zabojnika za kosovni odpad oziroma odvoza z manjšim tovornim vozilom. Trgovine z rabljenimi, a še uporabnimi stvarmi postajajo vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji, medtem ko so marsikje v tujini že dolgo časa zelo iskane in (ob)iskane. Brežiški Prinesi – odnesi je že ustvaril širok krog tistih, ki podpirajo tako menjavo in v njej tudi dejavno sodelujejo. Komunala namreč ugotavlja, da so v okviru njenega projekta Prinesi – odnesi do zdaj ljudje prinesli več kot 60 tisoč predmetov, ki so tehtali skupno domala 20 ton. »To pomeni, da smo na odlagališče oddali toliko manj odpadkov!« pravijo v komunali. Uporabniki so med prinesenimi predmeti zase našli več kot 43 tisoč predmetov in jih znova uporabili.

Tudi mobilni odnesi - prinesi

Glede na izjemen uspeh projekta ga bodo v komunali nadaljevali. Razmišljajo o nadgradnjah in o tem, kako bi ga približati na primer tudi tistim, ki ob sobotah ne morejo priti na tržnico v Brežicah. Zato so letos uresničili zamisel o mobilnem Prinesi – odnesi. Tako so pred počitnicami že obiskali Sromlje in Bizeljsko z okolico in pri tem doživeli izjemno spodbuden odziv prebivalcev. Jeseni se bodo s kombijem ustavili še na Veliki Dolini.