Svet

Liga in Salvini zaradi ruskega financiranja pod drobnogledom italijanskega tožilstva

S.R./STA
11. 7. 2019, 21.27
Posodobljeno: 11. 7. 2019, 21.30
Deli članek:

Italijanski tožilci preiskujejo morebitno nezakonito rusko financiranje skrajno desne stranke Liga italijanskega notranjega ministra in podpredsednika vlade Mattea Salvinija.

Reuters
Italijanski notranji minister Matteo Salvini.

To so sporočili dan po tistem, ko je ameriški portal BuzzFeed poročal, da je pridobil zvočni posnetek srečanja sodelavca Salvinija z ruskimi predstavniki na to temo. Glavni tožilec v Milanu Francesco Greco je danes novinarjem povedal, da želijo ugotoviti, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje. Tiskovni agenciji Adnkronos in Ansa sta pred tem poročali, da urad tožilca preiskuje morebitno mednarodno korupcijo in da so opravili več zaslišanj. 

BuzzFeed je v sredo poročal, da imajo posnetek, v katerem je slišati, kako se je tesni sodelavec Salvinija Gianluca Savoini oktobra lani v Moskvi pogovarjal z domnevnimi ruskimi visokimi predstavniki o nezakonitem financiranju Lige pred evropskimi volitvami. Ali je bilo nakazilo več deset tisoč ameriških dolarjev v okviru naftnega dogovora tudi dejansko izvedeno, ni znano. Prav tako ni znano, ali je bil uresničen naftni dogovor. 

Ni pa niti jasno, ali so tožilci v Milanu preiskavo začeli zaradi poročanja ameriškega portala ali članka o istem sestanku, ki ga je februarja objavil italijanski tednik l'Espresso. Salvini, ki je znan po naklonjenosti Rusiji in njenemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v obeh primerih zavrnil navedbe o domnevnem ruskem financiranju njegove stranke. V sredo je zagrozil ameriškemu portalu s tožbo. Zatrdil je, da, čeprav je bil takrat v Moskvi, ni vedel, kje se je mudil Savoini. 

Italijanska volilna zakonodaja prepoveduje političnim strankam sprejemanje velikih donacij iz tujine.