ODPRAVLJATE SE NA DOPUST

Obvarujte dom pred tatovi

Z.F.
11. 7. 2019, 21.20
Deli članek:

Pomislili ste na vse, kdo bo zalival vaš vrt, kdo okensko cvetje, kdo bo prevzemal pošto. Pa ste hišo oziroma stanovanje res dobro zavarovali pred tatovi?

Dreamstime
Preprečite, da bi v času dopusta ostali brez vsega.

Žal je tako, da pred nepridipravi nikoli nismo dovolj varni in nikoli zares dovolj previdni. Da bi tatove čim učinkoviteje odvrnili od vloma v vaš dom, je smiselno upoštevati nekaj namigov.

Pomoč sosedov

Pred vhodnimi vrati pustite par rabljenih škornjev ali čevljev, lahko tudi natikačev. Tako bo videti, kot da je nekdo doma. Predvsem kakšni veliki moški škornji so dobra izbira, saj je videti, da je tu doma precejšen silak.

Pomembno je, da ste v dobrih odnosih s sosedi in jih tako lahko med svojo odsotnostjo prosite, da se tu in tam sprehodijo okoli vašega doma oziroma v njem na hitro kaj postorijo. Naj gre za odpiranje žaluzij, zračenje ali pobiranje pošte. Strokovnjaki ocenjujejo, da so dobri sosedski odnosi ključ do varnega doma. Tatovi namreč ne opazujejo zgolj hiše, temveč tudi sosesko. Veliko pogosteje vlamljajo tam, kjer se sosedi ne družijo in ne skrbijo drug za drugega.

Senzorji gibanja

Poceni trik, ki bo ohranil vaša vrata varno zaklenjena. Nad vhodna vrata, vrata terase in druge dostope, ki vodijo v notranjost hiše, namestite senzorje gibanja, ki bodo v večernih urah prižigali luči. To namreč tatove pogosto odvrne od poskusa vloma. Poskrbite, da je luč, ki se prižge, dovolj močna in da osvetli velik del hiše. Ne pozabite tudi na alarme, če pa si jih ne morete privoščiti, razmislite o lažnih kamerah ali nalepkah, ki sporočajo, da je hiša zavarovana z alarmnim sistemom, čeprav v resnici ni.

Časovniki na svetilkah in televizorju

Časovniki bodo poskrbeli, da se bodo luči po stanovanju samodejno prižigale in ugašale, ne pozabite nanj tudi pri televizorju. Tudi tam lahko nastavite časovnik, ki bo deloval kot varovalo pred tatovi. Časovnike nastavite na določene ure. Najbolje bo nekje med 23. in eno zjutraj ter med peto in sedmo zjutraj. Svetujemo vam tudi, da zagrnete zavese, tako se bo težje videlo skozi okna in ne bo mogoče točno preveriti, ali je kdo doma in ali res kdo gleda televizijo.