Nevarnost iz globin

VIDEO: Na območju potopljene jedrske podmornice izmerili do 800.000-krat višje sevanje od običajnega

S.R.
11. 7. 2019, 20.31
Posodobljeno: 12. 7. 2019, 07.01
Deli članek:

Skupina norveških in ruskih raziskovalcev je odkrila, da ruska podmornica Komsomolets oddaja kar 800.000-krat višje sevanje od običajnega. Sevanje kljub temu naj ne bi predstavljalo nevarnosti za ljudi ali ribe.

IMR
Posnetek z razbitine podmornice Komsomolets.

Jedrska podmornica Komsomolets, ki je pred 30 leti po požaru na krovu potonila v Barentsovem morju, leži na dnu morja 1680 metrov pod morsko gladino in dobrih 300 kilometrov severno od Norveške obale. Gre za bojno podmornico na jedrski pogon, ki ima trup izdelan iz titana. Potopila se je lahko v velike globine, opremljena pa je z dvema torpedoma z jedrsko konico. 

Tragedija na podmornici Komsomolets, ki se je pripetila 7. aprila 1989, je bila posledica kratkega stika v strojnici. Posadki je plovilo za nekaj ur sicer uspelo dvigniti na površje, a je pomoč prišla prepozno. Umrlo je 42 od 69 članov posadke, večina zaradi podhladitve, ko so čakali na prihod reševalcev. V samem požaru, ko je strojnico zajel gost dim, so umrli le štirje. 

Vzorci vode

Ekipa norveških in ruskih znanstvenikov je v ponedeljek do te razbitine iz časa Sovjetske zveze poslala mini oziroma »žepno« podmornico, poroča britanski BBC. Ta je iz ventilacijske cevi podmornice vzela vzorce vode, ki so jih pozneje analizirali. Posamezne meritve so pokazale, da stopnja sevanja za do 800.000-krat presega stopnjo sevanja v običajni morski vodi. V zadnjih 30 letih so sevanje sicer izmerili že večkrat, nazadnje leta 2008, a so vse pretekle meritve kazale precej nižjo stopnjo sevanja. Ruski znanstveniki so sicer že leta 2008 poročali, da so zaznali »manjše uhajanje radioaktivne snovi.« 

Profimedia
Ilustracija jedrske podmornice Komsomolets.

»Gre za predhodne rezultate. Vzorce bomo temeljito proučili, ko se vrnemo domov,« je dejala vodja raziskovalcev Hilda Elise Heldal iz Norveškega inštituta za pomorsko raziskovanje (IMR). Dodala je, da stopnja sevanja kljub temu ne predstavlja tveganja za ribe, ribiče in znanstvenike, ki so dejavni na območju. Znanstveniki so med preiskavo z mini podmornico opazili tudi »oblak, ki se je občasno sprostil iz ventilacijske cevi,« zato domnevajo, da je ta cev v neposrednem stiku z radioaktivnimi tovorom oziroma jedrskim reaktorjem v podmornici. Ta del podmornice bodo do jutri, ko se njihova ekspedicija zaključi, spremljali bolj podrobno.

Novica o sevanju, ki ga oddaja podmornica Komsomolets, je udarila le nekaj dni po tem, ko je ruska vlada potrdila tragedijo na njihovi jedrski podmornici BS-136 Orenburg. Na tej podmornici, ki se je tako kot Komsomolets nahajala v Barentsovem morju, je prejšnji ponedeljek izbruhnil požar. Umrlo je 14 članov posadke. Kapitan Sergej Pavlov, pribočnik poveljnika ruske mornarice, je mornarje, ki so v boju s požarom na podmornici izgubili življenje, razglasil za junake, saj naj bi preprečili »globalno katastrofo.«