Zaprli loputo

Nove informacije: podmornico, na kateri je zagorelo, je poganjal jedrski pogon ... Pokojni umrli, da bi rešili druge

J.P.
4. 7. 2019, 11.16
Posodobljeno: 4. 7. 2019, 12.50
Deli članek:

V ponedeljek je na ruski raziskovalni podmornici izbruhnil požar, ki je bil usoden za 14 mornarjev. Podmornica je bila v ruskih vodah.

Profimedia
Sestanek predsednika in obrambnega ministra

Po prvotno dostopnih informacijah je 14 mornarjev umrlo zaradi strupenega dima, ki je nastal ob požaru, ruska podmornica BS-136 Orenburg pa je bila namenjena raziskovanju morskega in oceanskega dna. Raziskave je blizu Arktike izvajala za rusko mornarico, požar pa je izbruhnil med biometričnimi meritvami.

Profimedia
Vladimir Putin in Sergej Šojgu iz oči v oči

Med pokojnimi naj bi bili nekateri najboljši ruski strokovnjaki za "pomorsko sabotažo".

Obvarovali jedrski reaktor

Profimedia
Nikolaj Filin

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je potrdil, da je podmornico poganjal jedrski pogon in da je požar izbruhnil v predelu plovila, kjer se nahajajo akumulatorji, temu pa dodal, da jim je uspelo povsem zaščiti jedrski reaktor. Ruski predsednik Vladimir Putin je lahko na sestanku z obrambnim ministrom tako tudi slišal – informacije je s svetom delil predsednik –, da je posadka izvedla vse potrebne ukrepe, da bi zaščitila reaktor in da je ta povsem delujoč. Obrambni minister se nadeja, da bodo popravila kmalu pri kraju.

Kako se je požar razširil, še ni znano. Prvotno se je domnevalo, da je zagorelo zaradi okvare akumulatorja. Putin je dejal, da je to velika izguba za mornarico. Rusi so se takoj po incidentu soočali z obtožbami, da prikrivajo informacije o nesreči, kot so jih po katastrofi v Černobilu.

Časnik Komersant je v sredo poročal, da preiskovalci sumijo, da je požar izbruhnil zaradi silovitega kratkega stika. Ruski mediji ugibajo tudi, da gre pri podmornici za ladjo z imenom Lošarik, kar je sicer tudi neuradno ime za projekt visoke tajnosti, ki ga izvaja direktorat za globokomorske raziskave, poroča STA.

Junaško dejanje

Profimedia
Andrej Voskresenski

Šojgu in Putin sta govorila tudi o kompenzacijah za družine 14 pokojnih mornarjev. Kot je dejal Šojgu, se dogovarjajo z vsako posebej; poudaril je tudi, da jim bodo nudili vso potrebno pomoč. Rusko obrambno ministrstvo je že razkrilo njihove identitete – vsi so bili častniki z visokimi čini, dva celo "Junaka Ruske federacije", torej odlikovana. Šlo naj bi za Denisa Dolonskega in Nikolaja Filina. Med umrlima naj bi bila tudi Denis Oparin in zet admirala Vladimirja Bederinova, Andrej Voskresenski.

Kaj so sploh počeli? Izvajali "pomembne raziskave hidrosfere", poroča RT.

Profimedia
V pomorski bazi Severomorsk

Na krovu podmornice je bil tudi civilist, ki se ima za svoje življenje zahvaliti članom posadke – ti so namreč z loputo zamejili požar. MailOnline navaja neimenovano pričo, ki pravi, da so se pokojni mornarji zaprli v prekat, v katerem je divjal požar, da se ta ne bi razširil, in v njem umrli.

Profimedia
Ruska podmornica BS-136 Orenburg med plovbo

Podmornica je v pomorski bazi Severomorsk.