Brutalno in zahrbtno

Mamo udarila, zadavila in potem brez uspeha oživljala

S.S.
11. 7. 2019, 20.15
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj mimo oči javnosti nadaljevalo sojenje 63-letni Ivici Kalšek, obtoženi umora svoje 88-letne mame Ivanke Dovnik.

STA
Ivica Kalšek

Sodišče je namreč nadaljevalo zasliševanje sodnega izvedenca psihiatrije Mladena Vrabiča, ki so ga angažirali, da bi ocenil, kako je na obtoženo vplivala bratova smrt in v kakšnem stanju je bila, ko je mater udarila s polenom in jo zadavila s trakom predpasnika.

Zagovornik obtožene, odvetnik Aleš Kolšek, je prepričan, da je kvalifikacija tožilstva pretirana, da Kalškovi ni mogoče očitati umora na grozovit in zahrbten način, temveč uboj na mah, ki se kaznuje veliko mileje kot umor. 

Neuradno je Kalškova kaznivo dejanje zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi močne čustvene razdraženosti. Sodnik Danilo Obersnel je včeraj še pred izključitvijo javnosti zaradi zasliševanja psihologa Vrabiča vpletenim predvajal dobrih osem minut dolg posnetek klica na 112 oziroma pogovora med obtoženo in operativko, ki je Kalškovi dajala navodila za oživljanje. Medtem je operativka Kalškovo tudi vprašala, kaj se je zgodilo, ona pa ji je odvrnila: »Nekaj sva se špetirale, pol pa sma se ruvale …«

Bilo je kot v nočni mori

Kot je znano, se je incident pripetil 1. marca v vasici Ošelj nad Slovensko Bistrico, tožilci pa Kalškovi očitajo umor na zahrbten način, za kar ji grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora. Obtožena sicer ne zanika, da je odgovorna za materino smrt, vendar vztraja, da ne na način, kot ji očita tožilstvo. Po njenih besedah je mati med prerivanjem padla na tla in udarila z glavo ob posteljo. »Ko sem jo položila na posteljo, sem jo zategnila s pasom od predpasnika. Sploh ne znam pojasniti, kaj točno se je zgodilo. Imela sem občutek, kot da sanjam in da se bom kmalu zbudila iz nočne more,« je dejala v svoj bran.

Sprla ju je bratova smrt

V zagovoru je dejanje tudi obžalovala in poudarila, da sta si bili z materjo vedno zelo blizu, do 18. februarja letos, ko je brat obtožene storil samomor. Mati ji je potem očitala odgovornost za bratovo smrt, zaradi česar sta se sprli, prepir pa se je za 88-letnico končal po najbolj črnem scenariju. Tudi mož obtožene, sin, hči in sestra so kot priče na eni od prejšnjih obravnav potrdili, da med ženskama nikoli prej ni bilo konfliktov in da sta bili močno navezani druga na drugo. Povedali so, da je bila vsa družina v tistem času močno pretresena zaradi bratovega samomora, Ivica pa da je po njegovi smrti še bolj pomagala materi kot prej. Nihče od njih zato ne more razumeti, kako je lahko prišlo do nasilja, ko pa sta bili vedno v dobrih odnosih.