MH17

To je četverica, ki naj bi sestrelila malezijsko letalo

J.P.
19. 6. 2019, 13.52
Posodobljeno: 19. 6. 2019, 14.48
Deli članek:

Krivdo za sestrelitev malezijskega letala nad Ukrajino so pripisali trem Rusom in Ukrajincu.

Reuters
Umrlo je vseh 298 ljudi.

V strmoglavljenju letala na letu MH17 letalske družbe Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine 17. julija leta 2014 je umrlo 298 potnikov in članov posadke. Potniško letalo boeing 777 je iz Amsterdama letelo v Kuala Lumpur, ko je bilo sestreljeno nad Ukrajino.

Nizozemski preiskovalci so s prstom pokazali na tri Ruse in Ukrajinca: obtoženi so Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov in Ukrajinec Leonid Karčenko. Obtoženi so umora v 298 primerih. Za četverico je bila izdana mednarodna tiralica. Sojenje so bo na Nizozemskem začelo 9. marca 2020.

Obtoženi naj bi odgovorni za transport rakete buk, s katero je bilo sestreljeno letalo.

Rusija se je že kritično odzvala

Moskva je danes v odzivu mednarodno preiskavo kritizirala kot enostransko, poroča STA. "Rusija ni imela možnosti, da bi sodelovala pri preiskavi te strašne nesreče, čeprav smo to ponujali vse od začetka," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Proruski skrajneži so prav tako ponovno odločno zanikali, da bi Rusija kakorkoli bila vpletena v sestrelitev letala. Kot je dejal podpredsednik vlade samooklicane republike Doneck Andrej Purgin ne obstajajo tehnične možnosti, da bi buk sistem transportirali iz Rusije na območje Donecka. Dodal je, da je bolj verjetno, da je bil buk sistem prvotno v lasti ukrajinske vojske. "V Donecku ni nikogar, ki bi znal rokovati s tem sistemom," je zatrdil.

Odzval se je tudi že eden od četverice obdolženih. "Lahko rečem samo, da uporniki niso sestrelili boeinga," je po poročanju STA dejal Igor Strelkov, znan kot Igor Girkin.