krčenje habitata

FOTO in VIDEO: Sestradana medvedka prihlačala v mesto

B.K.
19. 6. 2019, 14.04
Posodobljeno: 19. 6. 2019, 14.07
Deli članek:

Mislite, da imamo pri nas probleme z medvedi? Poglejte, kaj se je zgodilo v Rusiji!

Profimedia
Medvedka se ni prav nič bala. Ne avtomobilov, ne ljudi.

Ulice severnosibirskega mesta Norilsk so bile deležne prav posebne obiskovalke. V industrijsko cono je namreč pred dnevi zatavala sestradana in izčrpana polarna medvedka. Mestne oblasti se bojijo, da je medvedka bolna.

Predstavnica največje živeče vrste medvedov je morala do mesta prepešačiti vsaj 500 kilometrov, toliko je namreč od Norilska oddaljen najbližji habitat polarnih medvedov.

Profimedia
Takole je počivala, preden se je iz kamnoloma odpravila do smetišča.

Danes naj bi v Norilsk sicer prispeli strokovnjaki za divje živali, ki bodo skušali ugotoviti, zakaj se je medvedka odločila prihlačati v mesto. Lokalna fotografinja Irina Jarinskaja je medtem za lokalne medije dejala, da je medvedka izgledala izčrpana in je komaj hodila. Žival ne kaže nobenih znakov agresije, a se prav tako ne boji ne strojev, ne ljudi.

Ob prvem prihodu je najprej obiskala kamnolom, nato pa se je odpravila do mestnega smetišča, kjer je iskala hrano.

Profimedia
Lokalni prebivalci so jo opisali kot izčrpano in sestradano.

S krčenjem ledu, ki je posledica globalnega segrevanja, se krči tudi habitat teh belodlakih medvedov. Njihovo okolje lahko preživi vedno manj posameznikov, zato se njihovo število hitro krči.

Ruski znanstveniki bodo žival sedaj ujeli in pregledali. Če je dovolj čila, jo bodo vrnili v njeno okolje, če pa ni dovolj zdrava pa jo bodo namestili v lokalnem živalskem vrtu.

Profimedia
Bo preživela?