Vsem na očeh

FOTO: Ekološka sramota na robu Ljubljane – kdo jo je zakuhal, še ni znano. Po mesecu dni kolesarjem le prizanešeno

J.P.
19. 6. 2019, 13.02
Posodobljeno: 19. 6. 2019, 13.11
Deli članek:

Proti koncu Litijske ceste je še do nedavnega tik ob vozišču počivala precejšnja količina odpadkov.

Bobo
Odpadki ob Litijski cesti

Odpadki niso ostali neopaženi. Policisti Policijske uprave Ljubljane (PU Ljubljana) so bili o ob litijski cesti v Ljubljani odloženih odpadkih obveščeni v soboto, 18. maja; na Inšpektoratu Mestne uprave Mestne občine Ljubljana (MU MOL) pravijo, da so bili odpadki odloženi v noči med 17. in 18. majem. Inšpektor je bil o tem obveščen v ponedeljek, 20. maja, so dodali. "Istega dne je tudi opravil nadzor ter uvedel inšpekcijski postopek," so nam povedali.

Preiskava še poteka

Na podlagi fotografij je mogoče soditi, da gre za odpadno embalažo. Na omenjenem inšpektoratu so razkrili zgolj, da gre za komunalne odpadke. Ko smo jih pobarali, če morda že imajo osumljenca ali pa vsaj predstavo, s kakšnim vozilom je ta moral biti na delu, da je lahko odvrgel takšno količino odpadkov, so nas napotili na Policijo. Tam so nam povedali, da so opravili ogled kraja in zbrali obvestila ter da trenutno "še poteka predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničevanje okolja po 332. členu KZ-1". Ker preiskava še poteka, nam več pojasnil niso posredovali. So pa dejali, da je v preiskavo vključen tudi Inšpektorat MU Mol, "ki izvaja naloge v sklopu svojih pristojnosti, kar vključuje tudi postopek glede odstranitve oziroma odvoza odpadkov". Tam so nam povedali, da so podatke odstranili v ponedeljek, 17. junija. Ko smo jih vprašali, če je to prvi tak primer na tej lokaciji, so dejali, da "evidence o lokacijah nepravilnosti ne vodimo". V zvezi z ravnanjem s tovrstnimi odpadki pa so dejali le, da ga ureja področna zakonodaja.

Bobo
Odpadki ob Litijski cesti

So pa pojasnili, da "nelegalno odloženi odpadki pogosto vsebujejo nevarne snovi, ki se spirajo v tla. Sčasoma lahko te snovi pridejo tudi v podzemno vodo in jo onesnažijo. Posebej je nevarno v primerih, ko je podzemna voda vir pitne vode in nima zaščitne krovne plasti ter je tako neposredno izpostavljena tovrstnim nevarnostim. Po drugi strani tudi najmanjši kup odpadkov ne samo kazi videz okolice, temveč vabi tudi druge, da tja odlagajo odpadke".

Tam še pred dvema dnevoma

Na tem mestu velja navesti ugotovitev agencije Bobo, zaslužne za pričujoče fotografije. Današnja etapa kolesarke Dirke po Sloveniji se je začela v Ljubljani; prvi del trase do Litije je tekmovalce popeljal tudi mimo kraja, kjer je še do ponedeljka samevala gmota odpadkov.

Več fotografij si lahko ogledate v spodnji galeriji.