Nevarnost

Vzhodna Evropa z najnižjim zaupanjem v cepiva

B.K.
19. 6. 2019, 10.54
Posodobljeno: 19. 6. 2019, 10.55
Deli članek:

Le polovica prebivalcev vzhodne Evrope meni, da so cepiva zdrava.

Profimedia
Precepljenost pada tudi v Sloveniji.

Svetovna raziskava o odnosu do cepiv je pokazala, da tem najmanj zaupajo prebivalci vzhodne Evrope. Le 50 odstotkov jih namreč meni, da so cepiva varna. V zahodni Evropi stanje ni prav dosti boljše, saj je cepiva za varna ocenjuje le 59 odstotkov prebivalcev. V svetovnem merilu v varnost cepiv verjame 79 odstotkov globalnega prebivalstva.

Najvišje zaupanje v cepiva so sicer s 95 odstotki zabeležili v južni Aziji, pri 92 odstotkih pa je zaupanje v vzhodni Afriki. Med evropskimi regijami se je najbolje izkazala južna Evropa, kjer cepivom zaupa 76 odstotkov ljudi. Več kot 80 odstotno zaupanje v cepiva so zabeležili še v Srednji Ameriki in Mehiki, severni Afriki, zahodni Afriki, jugovzhodni Aziji, južni Afriki, Avstraliji in Novi Zelandiji ter v Južni Ameriki.

Vzhodna Evropa je prav tako na repu lestvice pri zaupanju v učinkovitost cepiv. Le 65 odstotkov vprašanih namreč meni, da so cepiva učinkovita, kar je 19 odstotnih točk manj od svetovnega povprečja.

Raziskavo je opravila avstralska nevladna organizacija Wellcome Global Monitor, ki je o odnosu do cepiv anketirala 140.000 ljudi iz vsega sveta. Izsledki raziskave kažejo tudi visoko korelacijo med zaupanjem v cepiva ter zaupanjem v zdravnike, medicinske sestre in znanstvenike pa tudi v državne institucije.  

Najvišje zaupanje v cepiva je sicer najti med prebivalci revnih in razvijajočih se držav, kjer smrtonosne bolezni, ki so v razvitem svetu že izkoreninjene, še vedno terjajo življenja. V premožnejših deželah, kjer vpliva teh bolezni več ni, pa so ljudje do cepiv bolj nezaupljivi.