Razkritje delovanja svobodnjakov

Ni bila le ena nespodobna noč na Ibizi

G.G.
20. 5. 2019, 10.05
Posodobljeno: 20. 5. 2019, 14.09
Deli članek:

Nemška medijska velikana Süddeutsche Zeitung in Spiegel sta posredovala dodatne podrobnosti glede dogajanja po srečanju na Ibizi.

Profimedia
Videoposnetek je bil na skrivaj posnet pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji leta 2017.

Youtube
Posnetek, v katerem Strache domnevni ruski bogatašinji obljublja vpliv na medije.

Avstrijo po velikem korupcijskem škandalu čakajo predčasne parlamentarne volitve. Zasačeni vodja svobodnjakov (FPÖ) in podkancler Heinz-Christian Strache je ob odstopu osramočen dejal, da je šlo za »enkratni« dogodek ob pijači (na videoposnetku je videti pitje redbul vodke in šampanjca), toda Süddeutsche Zeitung in Spiegel razkrivata, da je zdaj že nekdanji vodja poslanske skupine svobodnjakov v parlamentu Johann Gudenus, ki se je prav tako znašel na spornem videoposnetku, že pred tedni bil v stiku z domnevno rusko »vlagateljico« Aljono Makarovo.

Gudenus je bil v stiku z Makarovo (fiktivno oligarhinjo) tudi po pijančevanju na Ibizi julija 2017. Večkrat naj bi se srečala na Dunaju in pilila podrobnosti umazanega načrta. Ona bi zagotovila finančno podporo svobodnjakom, Strache pa bi ji zagotovil delež v časniku Kronen Zeitung in številne posle v Avstriji. Med drugim so že načrtovali menjave v gradbenem podjetju Strabag.

Po objavi posnetkov sta tako Strache kot Gudenus odstopila, po njuni poti pa bo najverjetneje šel še njun strankarski kolega in aktualni notranji minister Herbert Kickl.

Za vsak primer je Kremelj danes zanikal, da bi bila Rusija povezana s tem škandalom. Tudi ruski oligarh Igor Makarov je zatrdil, da ni povezan z žensko, ki je trdila, da je njegova nečakinja, saj je edinec. Skratka, Strache se je ujel v past in pokazal svoj "modus operandi".