Trgovinska vojna

Google Huaweiju omejil dostop do Androida

G.G./STA
20. 5. 2019, 08.51
Posodobljeno: 20. 5. 2019, 09.08
Deli članek:

Prekinitev sodelovanja Googla s Huaweijem lahko razumemo kot kolateralno škodo trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Reuters
Kakšen bo odziv Huaweija? Strokovnjaki menijo, da jim lahko prepoved kratkoročno škodi, dolgoročno pa koristi, saj bodo postali neodvisno od Googla.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei. Američani in ameriška podjetja poslej ne smejo več kupovati ali uporabljati opreme od podjetij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost ZDA, je odločil Trump.

"Spoštujemo izvršni ukaz in preučujemo njegove posledice," so sporočili iz Googla, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu. Včeraj so tako prekinili sodelovanje s kitajskim tehnološkim podjetjem Huawei.

Odločitev tega ameriškega tehnološkega podjetja bi lahko imela velike posledice, saj mora Google sodelovati s proizvajalci pametnih telefonov, da so njegovi sistemi združljivi s telefoni. Zdaj bo moral ustaviti poslovanje s Huaweijem, vključno s prenosom strojne in programske opreme ter tehničnih storitev.

To pomeni, da bo imelo kitajsko podjetje dostop zgolj do javne različice Androida. Poleg tega ne bo imelo več dostopa do Googlovih aplikacij in storitev, kot je elektronska pošta Gmail.