Sporna praksa

FOTO: V oljčnih nasadih pomorijo na milijone ptic pevk

S.R.
20. 5. 2019, 09.58
Posodobljeno: 20. 5. 2019, 12.22
Deli članek:

Ptice so zaenkrat le kolateralna škoda.

Junta de Andalucia
V Andaluziji so nočno obiranje oljk že prepovedali.

Na milijone ptic selivk iz osrednje in severne Evrope se jeseni odloči za »beg« v razmeroma tople kraje v državah ob Sredozemskem morju. Več sto tisoč se jih nikoli ne vrne. Razlog? Sodobna težka mehanizacija, ki jo kmetje uporabljajo pri obiranju oljk, so avtorji zapisali v članku, objavljenem v reviji Nature. S tem avtomatiziranim obiranjem poleg oliv nenamerno »posesajo« tudi ptice, med žrtvami pa prednjačijo ptiči iz reda pevcev, kot so vrabci, sinice, taščice, škorci in škrjanci. 

Da se ohrani aroma, se olive namreč obirajo ponoči, ko ptice seveda počivajo v svojih gnezdih. Pred stroji so povsem nemočne, saj jih povsem zaslepi močna svetloba iz žarometov, ki nenadoma prereže njihov nočni mir. 

Spremembe? 

Andaluzijska vlada je to sporno prakso začasno že prepovedala, potem ko je postalo jasno, da zaradi nočnega obiranja oljk vsako leto pogine 2,6 milijona ptic, a se za ta korak še vedno niso odločili v drugi delih Španije in na Portugalskem. Strokovnjaki ocenjujejo, da samo na Portugalskem na okoli 15.000 hektarjih oljčnih nasadov pogine približno 100.000 ptic.