GLOBALNI UROK

Romunske čarovnice bodo uročile pokvarjene politike

Luka Tetičkovič
6. 5. 2019, 20.33
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 20.35
Deli članek:

4000 članic romunske organizirane skupnosti čarovnic namerava na dan evropskih volitev uročiti romunske zakonodajalce. Ni prvič, da je padla takšna grožnja, in ne bo prvič, če jo bo politika vzela resno.

Reuters
Čarovniška družina se preko videoklica pogovarja s klientom iz Indije.

Politika je romunske čarovnice ali vrăjitoare, kot se imenujejo v izvirniku, nazadnje razdelila leta 2011, ko je zanje uzakonila 16-odstotni davek na dohodek. Takega, kot velja za ostale samozaposlene.

Odzivi med čarovnicami so bili različni, nekatere so v tem videle prepoznanje čarovništva kot legitimnega poklica, druge so v Donavo jezno metale rastlino mandragora in šepetale uroke. Uroki pa niso ustavili tedanjega predsednika Romunije, Traiana Băsescuja, kljub njegovemu vraževerju ali morda prav zato. Băsescu naj bi namreč vsak četrtek nosil nekaj škrlatnega, praviloma kravato, da bi s »škrlatnim plamenom« odgnal »zle sile«.

Prek spleta do novih strank

Je pa prepoznanje čarovništva kot podjetništva podjetne naredilo nekatere mlajše članice čarovniškega ceha, ki medse sprejema samo deklice romskega porekla in jih vzgaja od sedmega leta naprej. Ne povsem na veselje starejših članic so številne med njimi že seznanjene z družbenimi omrežji in so kljub protestom, da s tem razkrivajo tajne postopke čarovništva, svoji klienteli začele svetovati kar prek videoklicev.

Reuters
Čarovništvo je med romunskimi romkami praktično edina obrt, ki jo lahko opravljajo poleg gospodinjenja.

»Nič se ni spremenilo, veščina je ista, vendar nam je zdaj veliko lažje biti v stiku s klienti iz drugih držav,« je glede tega za Reuters spregovorila čarovnica Mihaela Minca, ki je v skrivnosti čarovništva uvedla tudi svojo hčerko Buzea.

Na dan evropskih volitev urok

Minca se je zdaj prek spleta povezala z devetimi drugimi čarovnicami in čarovniki iz Evrope in Združenih držav. Skupaj nameravajo uročiti romunske zakonodajalce, ki jih vidijo kot pokvarjene. Povezani prek videoklica so v množičnem obredu uročili »te, ki ne opravljajo svojega dela in imajo zle namene, v izgubo svojih položajev in v težave z zdravjem«.

Reuters
Skupina čarovnic leta 2011 med izvajanjem uroka zoper romunsko vlado.

»Ta obred bomo nadaljevali na dan 25. maja. Z mogočnim ritualom proti romunski vladi bomo na dan evropskih volitev izvedle urok v dobro naše države,« je odločna Minca.

Uradnih tarif ni

Romunske čarovnice svojim strankam najpogosteje pomagajo pri težavah v ljubezni, zdravju in denarju. Če boste poiskali njihove storitve, pa nikar ne pričakujte uradne tarife, kot to velja v ostalih cehovskih poklicih, ki so preživeli prehod v podjetništvo. Vendar se govori, da vas bo branje kart tarot stalo 50 evrov, začetni posvet s čarovnico pa od 10 do 20 evrov.