Poliglotka

Ana Tavčar Prikovič: "Spoznala sem tisoč in en odtenek ljubezni"

Eva Jandl
6. 5. 2019, 20.15
Deli članek:

Priljubljena televizijska voditeljica o seriji pogovornih oddaj o ljubezni, kjer je pokazala tudi svoje znanje številnih tujih jezikov.

rtv slovenija
Zanimajo jo jeziki.

Simpatična voditeljica Ana Tavčar Pirkovič je najbolj prepoznaven obraz oddaje Dobro jutro na TV Slovenija, ob tem pa se rada loti tudi novih in zanimivih projektov. Takšen je bila serija pogovornih oddaj z naslovom 12 odtenkov ljubezni v Televizijskem klubu, kjer je Ana z različnimi sogovorniki skozi 12 oddaj raziskovala in spoznavala najrazličnejše oblike ljubezni. Oddaja je doživela veliko odmevnost, Ana pa je skozi njo spoznavala širino teme.

osebni arhiv
Ana ima diplomo iz angleškega in nemškega jezika, iz nemščine celo doktorat.

"Nahranila me je oddaja, tako kot je, upam, hranila gledalce. V vsaki temi, vsakem ljubezenskem odtenku sem odkrivala nove dimenzije, se za gledalce poglobila v različne vloge, situacije, se približevala gostom, iz njih poskušala izvabiti veliko modrosti ter na drugi strani življenjskosti. Gledalcem ponuditi refleksijo o svojih doživljanjih ljubezni, o boljšem prepoznavanju in dojemanju lastnih vzorcev, dilemah in kompleksnostih ljubezenskih vezi ter nastavljanju ogledala vsemu temu. In tudi sama sem s prebiranjem in študiranjem, pripravo na vse to, ogromno novega spoznala; od denimo trojice, ki živi v poligamni skupnosti, in vsi trije se ljubijo in ljubijo drug drugega, do tega, katere seksualne prakse so Slovencem najbližje (na primer v raziskavah o spolnosti pri nas). Vmes pa še tisoč in en odtenek; boleče ločitve, iluzorne zaljubljenosti, spletni trendi osvajanja ali denimo ločene spalnice. Naučila sem se tudi ljubiti skozi glasbo in en velik del ljubezni odpreti skozi glasbeno izražanje. Skupaj z gosti smo izvajali ljubezenske pesmi v različnih jezikih sveta. Ta del oddaje mi je tudi osebno veliko dal."

Zanimajo jo jeziki

Ana je namreč v vsaki oddaji zapela v drugem jeziku – skupno torej v 12 jezikih. Ima namreč diplomo iz angleškega in nemškega jezika, iz nemščine celo doktorat.Govori tudi italijansko, učila se je švedščine, letos pa se uči nizozemščine. V teh in drugih jezikih je tudi pela. "In ne nazadnje je tu še eno drobno sporočilo; glede na to, da nisem pevka, sem s tem sporočala tudi to, da v življenju ni pomembna perfekcija, ampak ljubezen in iskrenost."