Zanimivosti

S kavo nad bolhe, neprijeten vonj in do lepših rastlin

Zoran Franc
6. 5. 2019, 20.50
Deli članek:

Ste vedeli, da po svetu več milijonov ljudi vsak dan pije kavo? Uporaba zmletih zrn je izjemno široka, uporabimo jih lahko tudi pri hišnih opravilih.

Dreamstime
kava

Kavo si mnogi privoščijo zjutraj, saj tako lažje začnejo dan, se prebudijo in prebrodijo »jutranjo krizo«. Ima številne koristne vplive na naše zdravje, vendar če je ne uživamo preveč. Sicer pa so njene izjemne učinkovine koristne tudi pri gospodinjskih opravilih.

Odženite insekte in škodljivce

Kava vsebuje kofein in diterpene, to so antioksidanti, ki delujejo proti prostim radikalom in protivnetno. A to, kar je za nas koristno, je za žuželke toksično. Zato lahko kavno usedlino uporabite za uničevanje insektov in škodljivcev. Odlična je v boju proti komarjem, sadnim mušicam, hroščem pa tudi drugim insektom.  Pripravite si pršilo. Potrebujete kavno usedlino in vodo. Popršite po sobnih rastlinah in jih tako zaščitite pred škodljivci, lahko pa nekaj usedline potresete tudi okoli rastline po zemlji. Tako boste zemljo obogatili z dušikom in rastlino obvarovali pred škodljivci.

Čao, čao, bolhe

Spomladi, ko je v zraku vonj ljubezni, imajo pogosto tudi bolhe »randi« in tako še bolj veselo skačejo z enega živalskega kožuha na drugega. Odstranjevanje in preprečevanje bolh je pogosta in dolgotrajna težava. Preizkusite tale trik. Uporabite nekaj kavne usedline in z njo podrgnite po pasjem ali mačjem kožuščku po šamponiranju. Pustite delovati nekaj minut, nato pa izperite. Medtem pazite, da ljubljenček usedline ne zaužije, saj je zanj škodljiva. Kavna usedlina bo pregnala bolhe, za seboj pa pustila bolj svetlečo in mehko dlako.

Proti neprijetnemu vonju

Če imate težave z neprijetnim vonjem v stranišču, shrambi, kleti ali v hladilniku, uporabite kavo. Kot okras lahko nekaj kave ali kavnih zrn nasujete v kozarec, nanj pa položite čajno svečko. Odlično bo učinkovala tudi kavna usedlina. Stresite jo na krožnik, položite v shrambo, klet ali hladilnik in neprijetne vonjave bodo izginile. Preprečite lahko tudi neprijeten vonj iz športne torbe. Nekaj žlic kave nasujte v nogavico, zavežite in položite v torbo. Tako boste nevtralizirali neprijetne vonjave preznojenih majic in nogavic.

Dreamstime
neprijeten vonj iz hladilnika

Kdaj kava ni dobro gnojilo?

Vse rastline ne potrebujejo enakih hranil. Kava je bogata z dušikom, ki pa fižolu, krompirju in tudi nekaterim drugim stročnicam ne prija. Zato z njo ne gnojite teh rastlin.

Kavna zrna za okras 

Nasujte kavna zrna v večji kozarec ali vazo in nanje položite čajno svečko.