Zaprt v izolaciji

Zaprti voditelj turških Kurdov pozval k spravi

B.K./STA
6. 5. 2019, 19.41
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 19.48
Deli članek:

Zaprt je v skoraj popolni izolaciji.

Wikipedia
Abdulah Öcalan

Vodja Kurdske delavske stranke (PKK) Abdulah Öcalan, ki prestaja dosmrtno ječo, je danes prek svojih odvetnikov pozval h "globoki, družbeni spravi" s Turčijo. Za rešitev težav se je treba vzdržati kakršnekoli polarizacije in kulture prerekanja ter uporabiti demokratična pogajanja, je prek odvetnikov še sporočil Öcalan.

Öcalana sta lahko odvetnika v zaporu na otoku Imrali v Marmarskem morju prvič po osmih letih obiskala minuli četrtek. Pogovor je trajal približno uro, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja prepovedane PKK od leta 1999 na otoku v zaporu prestaja dosmrtno kazen in živi skoraj v popolni izolaciji. Januarja letos ga je lahko obiskal brat.

PKK se od leta 1984 z orožjem in napadi bori za kurdsko državo ali avtonomno pokrajino na jugovzhodu Turčije.

Wikipedia
Voditelj Delavske stranke Kurdistana Abdullah Öcalan.

Öcalan je že v svoji zadnji poslanici ob kurdskem novem letu marca 2015 iz zapora pozval h koncu nasilnega boja. V tistem času so tudi potekali mirovni pogovori med PKK in turško vlado.

Več kot dve leti trajajoči proces sprave je nato propadel poleti istega leta. Od takrat turška vojska ponovno okrepljeno nastopa proti PKK. Ta je skupaj z odpadniško organizacijo TAK nato izvedel številne napade, med drugim v Ankari in Istanbulu.