Štiri potrjene okužbe, več sumov

Ošpice v Celovcu zaprle šolo! Okuženi je bil tudi v Sloveniji

G.G.
12. 4. 2019, 14.45
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 14.57
Deli članek:

V Celovcu in okolici imajo težave zaradi suma ošpic. Trije zboleli se zdravijo v bolnišnici.

Shutterstock
Fotografija je simbolična
V Celovcu in okolici so potrjene štiri okužbe z ošpicami. Gre za dva voznika avtobusa, šolarja in štiriletnega otroka.

Začelo se je z voznikoma avtobusa, sledila je trgovka iz Borovelj, sumljivi izpuščaji so se pojavili tudi pri štiriletnemu otroku. Včeraj pa je bil čas za še resnejši alarm. Na gimnaziji BG/BRG Lerchenfeld v Celovcu so v četrtek zaznali sum ošpic pri njihovem učencu.

Odločili so se, da v petek zaprejo šolo. Zakaj tako drastičen ukrep, je za ORF pojasnil ravnatelj oče Karl Heinz Rosenkranz. Ker bi morali pri vseh šolarjih preverjati, ali so bili cepljeni ali ne in informacije posredovati pristojnemu zdravstvenemu uradu, so se odločili, da zadnji dan pred velikonočnimi počitnicami zaprejo šolo. Že v četrtek so morali učitelji poklicati okoli 250 staršev ter jih obvestiti, da je bil njihov sin ali hči morebiti v stiku s potencialno okuženim z ošpicami.

Treninge mlajših kategorij so odpovedali tudi pri hokejskem klubu KAC, kjer je igral za ošpicami zboleli 10-letnik. Garderobe so zaprli in prostore razkužili. Ker je bil fant z ekipo med 5. in 7. aprilom na hokejskem turnirju na Bledu, je avstrijsko ministrstvo za zdravje o tem po dolžnosti obvestilo tudi slovenske oblasti, poroča ORF.

Na ministrstvu za zdravje so nam sporočili, da je bil o sumu na ošpice pri udeležencu turnirja na Bledu včeraj obveščen Nacionalni inštitut za javno zdravje. Naši zdravstveni uslužbenci so v stiku s kolegi iz Avstrije in organizatorji turnirja na Bledu. "Avstrijcem smo že posredovali seznam vseh ekip iz drugih držav, ki so se udeležili tega turnirja," so nam še sporočili z ministrstva.