Nekdanji vojak

Našel se je morilec novinarja Kuciaka

J.P./STA
12. 4. 2019, 12.02
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 12.05
Deli članek:

Nekdanji vojak, obtožen umora slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, je dejanje priznal, poročajo slovaški mediji, ki se sklicujejo na vire v policiji.

Reuters
Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so ustrelili 21. februarja lani na njunem domu v kraju Velka Mača.

Portal aktuality.sk, za katerega je delal Kuciak, je v četrtek, sklicujoč se na dobro obveščene vire, poročal, da je nekdanji vojak Miroslav Marček priznal dvojni umor. Policija sicer uradno navedb, o katerih so poročali tudi nekateri drugi mediji, ni potrdila.

Preiskovalni novinar Kuciak je bil ubit v času, ko je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je lani sprožil množične proteste.

Marčka in še tri druge osumljene za umor so priprli oktobra lani. V priporu je tudi poslovnež Marian Kočner, ki je obtožen, da je naročil umor.

Kuciak je v svojih člankih večkrat omenjal milijonarja Kočnerja, lastnika več nepremičninskih družb, nekdanji Kuciakov urednik Peter Bardy pa je leta 2017 razkril, da je Kočner klical novinarja in mu grozil.

Kočnerja so aretirali junija 2018 in je odtlej v priporu, po poročanju medijev pa ima povezave s socialdemokratsko stranko Smer nekdanjega slovaškega premierja Roberta Fica. Ta je bil po protestih, ki so sledili Kuciakovemu umoru, prisiljen odstopiti, vendar je ostal na čelu stranke.