Poljubil noge

FOTO: Papež Frančišek na kolenih pred sprtima voditeljema, tekle so solze

J.P.
12. 4. 2019, 14.43
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 14.43
Deli članek:

Prosil ju je za mir.

Profimedia
Papež Frančišek je voditeljem poljubil noge.

Papež Frančišek je včeraj  v Vatikanu gostil glavna politična tekmeca v Južnem Sudanu, predsednika Salvo Kiirja in njegovega nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja. Namen obiska je vzpostaviti zadostno zaupanje, da se ohrani dogovor o koncu petletne državljanske vojne, ki sta ga podpisala septembra lani, piše STA.

Profimedia
Papež Frančišek je voditeljem poljubil noge.

Srečanje je sicer predlagal nadškof Canterburyja Justin Welby.

Profimedia
Papež Frančišek je voditeljem poljubil noge.

Ganljivo

Frančišek je politična tekmeca nagovoril včeraj. Prosil ju je, da naj si kljub težavam prizadevata za mir. »Izražam iskreno upanje, da bo konec sovražnosti, da se bo premirje spoštovalo, da bodo premagane politične in etnične delitve ter da bo nastal trajen mir za skupno dobro vseh tistih državljanov, ki sanjajo o začetku gradnje naroda,« je med drugim dejal. Nato je šel na kolena in noge poljubil obema voditeljema ter trem Kiirovim podpredsednikom, med drugim podpredsednici Rebecci Nyandeng Garang. Slednja je dejala: »Česa takega še nisem videla. Solz nisem mogla zadrževati.«

Profimedia
Papež Frančišek je voditeljem poljubil noge.

Državljanska vojna

Južni Sudan je samostojna država od leta 2011, dve leti kasneje pa se je v tej afriški državi začela državljanska vojna, ko je predsednik Kiir svojega nekdanjega namestnika Macharja obtožil poskusa državnega udara. Vojna se je hitro razširila, državo razdelila in jo na nekaterih območjih pahnila v lakoto. Leta 2015 sta voditelja dosegla prekinitev ognja, vendar pa so leta 2016 znova izbruhnili spopadi.