Vzporedne volitve

Bo kralj Bibi izgubil prestol? V Izraelu napeto

S.R./STA
9. 4. 2019, 21.32
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 21.47
Deli članek:

Stranka Likud izraelskega premierja Benjamina "Bibija" Netanjahuja ter Modro in belo zavezništvo Benija Ganca sta glede na izide vzporednih volitev v Izraelu precej izenačeni.

Reuters
Konec vladavine kralja Bibija?

V Izraelu so se ob 21. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča, na katerih so volivci odločali, ali bo Netanjahu še petič sedel na premierski stolček in tako postal premier z najdaljšim stažem ali pa ga bodo odnesle obtožbe o korupciji oziroma po dolgih letih najnevarnejši tekmec, nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske Ganc.

Troje različnih vzporednih volitev izraelskih televizij kaže, da naj bi Likud dobil med 33 in 36 sedežev v 120-članskem parlamentu, Modro in belo zavezništvo pa 36 ali 37. Vzporedne volitve so obenem pokazale, da ima več možnosti za oblikovanje koalicije Netanjahu s pomočjo manjših desnih strank. V preteklosti se sicer vzporedne volitve v Izraelu niso izkazale za zelo zanesljive.

Uradni izidi volitev naj bi bili znani v sredo, sta pa tako Netanjahu kot Ganc že razglasila zmago.

Reuters
Tekmeca ganc in Netanjahu.

"Desni blok pod vodstvom Likuda je nedvoumno zmagal," je dejal Netanjahu in se volivcem zahvalil za zaupanje. Dejal je, da bo še danes začel pogovore za oblikovanje desne vlade. Ganc pa je dejal: "Zmagali smo. Te volitve imajo jasnega zmagovalca in jasnega poraženca. Netanjahu je obljubljal 40 sedežev in izgubil."

Ko se je Netanjahu decembra lani odločil sklicati predčasne volitve - redne bi morale potekati novembra - se je zdelo, da je njegova zmaga zagotovljena. Številni so v tej potezi spretnega politika videti taktiko, da se z očitki o korupciji, ki so se začeli zgrinjati nanj, sooči že z novim mandatom volivcev za sabo. 

A nato je priljubljenost začela rast Gancu. Politični novinec, a izkušen vojak, lahko to pripiše predvsem odločitvi, da združi moči z dvema prav tako bivšima načelnikoma generalštaba izraelskih obrambnih sil, Mošejem Jalonom in Gabijem Aškenazijem, ter nekdanjim finančnim ministrom Jairjem Lapidom in njegovo stranko Ješ Atid.