Zanimivosti

Lažje olupite jajca, očistite svojo kožo in zmanjšajte oteklino

Zoran Franc
9. 4. 2019, 21.30
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 21.38
Deli članek:

Soda bikarbona je nepogrešljiva tako v kuhinji kot pri gospodinjskih opravilih. Razkrivamo trike, zaradi katerih boste po njej posegli še pogosteje.

Youtube

Sodo bikarbono uporabljamo pri pripravi hrane. Nepogrešljiva je pri peki, saj zaradi nje biskvit in piškoti čudovito narastejo, testo pa je puhasto in mehko. Nekateri jo dodajajo tudi pri peki kruha, mnogi pa jo uporabljajo pri pripravi kislih jedi, saj omili kislost. A soda bikarbona ima tudi druge koristne lastnosti. Nepogrešljiva je pri odpravljanju težav z zgago, uporabljamo jo kot čistilo, pa tudi v kozmetične namene. Preverite še naslednje trike.

Pomoč pri oteklih nogah

Vzrok otekanja nog je po navadi prevelik vnos soli v telo. Težave se lahko pojavijo tudi z zatekanjem sklepov in najboljša rešitev je zmanjšanje vnosa soli. Težavo pa lahko omilite tudi z uporabo sode bikarbone. V skodelici zmešajte žlico sode bikarbone in vročo vodo. V mešanico namočite bombažne nogavice, jih ožemite in obujte. Noge nato ovijte s folijo za živila in pustite delovati čez noč.

Nad kožne nečistoče

Soda bikarbona pomaga nevtralizirati pH kože, prav tako uravnava mastenje kože. Če je koža manj mastna, se na njej pojavlja manj kožnih nečistoč in bolezni. Zmešajte sodo bikarbono in vodo v enakem razmerju, da dobite gosto zmes. Kožo predhodno umijte s toplo vodo, da se pore odprejo, nato v še vlažno kožo nežno vtrite pasto iz sode bikarbone in pustite delovati 3–5 minut. Sperite s hladno vodo.

Lažje olupite jajca

Da boste trdo kuhana jajca lažje olupili, v vodo, v kateri jih boste kuhali, dodajte žličko sode bikarbone. Praviloma se stara jajca lažje lupijo kot sveža. Soda bikarbona bo spremenila sestavo ovoja in tako boste sveža jajca olupili brez težav.

Ohranite barvo brokolija

Če želite ohraniti živo zeleno barvo brokolija tudi po kuhanju, uporabite naslednji trik. V vodo, v kateri boste kuhali brokoli, dodajte žličko sode bikarbone. Soda bo poskrbela, da se bo barva ohranila, brokoli pa bo še hitreje kuhan.

Sproščujoča kopel

Po intenzivni vadbi si privoščite kopel, v katero ste dodali žlico sode bikarbone. Kopel bo ublažila in preprečila bolečine v mišicah in mišične krče. Koža bo čista, mehka in voljna.

Namesto mehčalca 

Če vam je zmanjkalo mehčalca za perilo, dodajte v pralni stroj žlico sode bikarbone. V kombinaciji z limoninim sokom pa jo lahko uporabite tudi za odstranjevanje sivine na belih oblačilih.