"vulkan srda"

V štirih dneh ubitih 21 ljudi, začela se je protiofenziva

S.R./STA
7. 4. 2019, 18.36
Posodobljeno: 7. 4. 2019, 18.41
Deli članek:

Mednarodno priznana libijska vlada v Tripoliju je napovedala protiofenzivo proti uporniškemu generalu Halifu Haftarju. Cilj operacije "vulkan srda" je očistiti libijska mesta nezakonitih oblasti, so danes sporočili iz Tripolija.

Reuters
Mednarodno priznana libijska vlada je napovedala protiofenzivo.

Vladne sile bodo z železno roko ukrepale proti vsem, ki napadajo enotnost in varnost Libije, je sporočil tiskovni predstavnik vojske Mohamed Kanunu.

Sile uporniškega generala, ki je v četrtek napovedal ofenzivo za zavzetje Tripolija, so po lastnih navedbah izvedle prve letalske napade proti oboroženim milicam v predmestju prestolnice. S tem so želeli zaščiti življenje civilistov, je sporočil podpornik generala. 

Po podatkih vlade je bilo v dosedanjih štirih dneh sovražnosti ubitih 21 ljudi. Še 27 ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Ali so med njimi tudi civilisti, ministrstvo ni navedlo. 

Reuters
Sile uporniškega generala.

"Vojna, ki ne bo imela zmagovalca"

Mednarodna skupnost medtem poziva vpletene v konflikt, naj ustavijo sovražnosti. Vodja mednarodno priznane libijske vlade, premier Fajez Saradž, je v soboto Haftarja obtožil, da ga je z ofenzivo za zavzetje Tripolija izdal. Opozoril ga je tudi, da bo s tem potegnil Libijo v "državljansko vojno, ki ne bo imela zmagovalca". 

Saradž se je pred ofenzivo sicer s Haftarjem pogajal o izvedbi volitev v državi. "Ponudili smo našo roko za mir, ampak zdaj, po agresiji Haftarjevih sil, bo dobil zgolj moč in odločnost," je še v soboto dejal Saradž. 

Reuters
Sile uporniškega generala.

Haftarjeve sile so pri napredovanju na Tripoli, kjer ima sedež Saradževa vlada, naletele na odločnejši odpor provladnih sil. Boji so se vneli blizu nekdanjega mednarodnega letališča kakih 50 kilometrov južno od prestolnice, ki je zaprto že od leta 2014. V soboto so vladne sile tam tudi z letali napadle Haftarjevo samooklicano Libijsko narodno vojsko, ki je nato napovedala maščevanje. 

Zaradi naraščajočih napetosti v Libiji so se medtem ZDA odločile, da bodo iz države umaknile svoje vojake. Kot so sporočili danes, so začasno iz države umaknili kontingent svojih vojakov, saj postajajo varnostne razmere nepredvidljive. Razvoj dogodkov sicer pozorno spremljajo, je pojasnil poveljnik Thomas Waldhauser

Zaenkrat ni jasno, koliko ameriških vojakov je zapustilo državo, niti kam so jih premestili.