KAKO (NE)VARNO JE?

Tega raje ne kupujte iz druge roke

Z.F.
7. 4. 2019, 16.45
Deli članek:

V zadnjem času so nakupi iz druge roke oziroma izdelkov, ki so nekoč že nekomu služili, a jih je ta zaradi neuporabe prodal, pogosti. Toda vsega vendarle ni dobro kupiti ne glede na nizko ceno, ki še kako omamno vabi.

Dreamstime
Izogibajte se izdelkov, pri katerih sta vprašljivi higiena in varnost.

Spletne aplikacije in strani, prek katerih lahko kupujemo in prodajamo rabljene predmete, so v zadnjem času precej v porastu. Tako lahko izdelke, ki jih ne uporabljate več, prodate naprej, prav tako kupite. Svetujemo vam, da ne posegate po predmetih, pri katerih sta ključni higiena in varnost, saj s takimi predmeti lahko resno ogrozite svoje zdravje in življenje.

Otroški sedeži

Otroški sedeži so v prvi vrsti namenjeni varovanju vašega malčka med vožnjo, skrbijo tudi za ustrezno lego telesa. Dotrajani in obrabljeni otroški sedeži, stari tudi po nekaj let, lahko zaradi vročine in mraza v avtomobilu spremenijo svojo obliko, posledično pa ne ustrezajo pravilni drži otroka. Študija, ki so jo izvedli na eni izmed britanskih univerz, je dokazala tudi to, da je eden od 10 otroških sedežev, ki jih posamezniki prodajajo na spletu, že bil udeležen v prometni nesreči. Zato obstaja možnost, da je bil otroški sedež, ki ste ga kupili, poškodovan in da ne ustreza varnostnim kriterijem.

Čelade

V zimskem času so se prodajale predvsem smučarske, zdaj posamezniki prodajajo kolesarske čelade. Ne pozabite, da nas čelada ščiti pred nesrečami, zato je pomembno, da se nam povsem prilega. Čelada iz druge roke je lahko tudi poškodovana, kar pa včasih ni vidno takoj. Da bi si zagotovili najboljšo mogočo zaščito in se izognili nevarnostim v prometu ali na smučišču, se raje odločite za nakup nove čelade.

Vzmetnice in posteljnina

Vzmetnice bi morali zamenjati vsake tri leta, saj s časom izgubijo svojo prožnost in obliko. Ne pozabite tudi, da se z leti v njih nabere kup prahu, v njih najdejo svoj dom pršice, odmrla koža, bakterije, plesni – in tudi človeški izločki. Čeprav je večini primerov prevleka vzmetnic pralna in jo lahko perete pri visokih temperaturah, vam odsvetujemo nakup že uporabljenih vzmetnic, saj lahko resno ogrozite svoje zdravje.