ISS

Satelit, ki ga je sestrelila Indija, ogrozil življenja astronavtov

B.K.
2. 4. 2019, 11.17
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 11.42
Deli članek:

Nasa je obsodila nedavni indijski vojaški preizkus, v katerem so iz orbite sestrelili satelit.

Profimedia
Ilustracija satelita, ki pada na Zemljo.

Indijski premier Narendra Modi je v sredo oznanil uspeh misije Šakti, v kateri so z novim orožjem iz orbite sklatili testni satelit. Indijska vlada je zagotovila, da razbitine satelita in rakete ne bodo problematične, saj da je satelit krožil v nizki orbiti, ves drobir pa naj bi prej ali slej padel na Zemljo.

Ameriška vesoljska agencija Nasa pa je ugotovila, da temu ni tako. Njen šef Jim Bridenstine je indijsko operacijo označil za "grozno, grozno stvar" saj so njihovi senzorji v orbiti zaznali več kot 400 delov razstreljenega satelita, kar 24 pa so jih zaznali višje od najvišje točke, ki jo v preletu doseže Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Nasa lahko sicer spremlja le 60 delcev, ki so večji od 10 centimetrov, čeprav ti niso edini nevarni za vesoljsko postajo.

Twitter
Mednarodna vesoljska postaja.

"Namerno ustvarjanje polja orbitalnega drobirja ni združljivo s človeškimi poleti v vesolje," je v nagovoru sodelavcem dejal zgroženi Bridenstine. "To je nesprejemljivo in Nasa mora biti izjemno jasna o tem, kakšen vpliv ima to na nas."

Možnost trka med ISS in vesoljskim drobirjem je takoj po sestrelitvi satelita narasla na več kot 40 odstotkov. Takšna bo še nekaj dni, zato astronavti še niso popolnoma na varnem.

Profimedia
Bivalna modula na Mednarodni vesoljski postaji ISS.

Bridenstine je ob tem sodelavce pomiril z informacijo, da je večji del drobirja v nižjem delu orbite in bo zato kmalu padel na Zemljo. Drugače pa je z razbitinami, ki jih je leta 2007 povzročila podobna vaja kitajske vojske. Delci takrat sestreljenega satelita namreč še vedno plavajo v orbiti in predstavljajo nevarnost za ISS ter druge satelite.

Indija je v sredo sicer postala četrta velesila, ki poseduje testirano orožje za sestreljevanje satelitov. Tako se je pridružila Združenim državam Amerike, Ruski federaciji in Ljudski republiki Kitajski.