Shamima Begum

Džihadistična nevesta priznala, da so ji oprali možgane

J.P.
2. 4. 2019, 08.17
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 08.21
Deli članek:

Obžaluje vse, kar je naredila v Siriji, in moleduje, naj jo sprejmejo nazaj v Združeno kraljestvo.

Profimedia
Shamima Begum

Danes 19-letna Shamima Begum je februarja 2015 iz Londona odpotovala v Sirijo, da bi se pridružila Islamski državi. Takrat je imela 15 let. V Baghuzu sta ji zaradi bolezni in podhranjenosti umrla dva otroka, tretji, ki se je rodil v begunskem taborišču na severu Sirije, pa v začetku marca. Imel je težave z dihanjem.

"Odkar sem zapustila Baghuz, obžalujem vse, kar sem naredila. Rada bi se vrnila v Združeno kraljestvo, da začnem živeti novo življenje. Oprali so mi možgane. Verjela sem ji na besedo, obenem pa sem le malo vedela o resnicah moje veroizpovedi," je dejala za The Times. Spregovorila je prvič po otrokovi smrti. Njegov neoznačeni grob, trdi, obiskuje tedensko, pri čemer pa menda potrebuje varovanje.

Begumova je priznala, da se je radikalizirala na spletu – bila naj bi "rahlo depresivna" in brez prave usmeritve. Tudi z družino se ni najbolje razumela, kar naj bi še olajšalo manipulacijo. Te dni lahko računa na pomoč drugih žensk v taborišču, ki so ji z govorjenjem o Islamski državi odprle oči. Begumova zdaj trdi, da ni vedela za nekatere grozote, ki so jih zagrešili teroristi.

Profimedia
Yago Riedijk

Le gospodinja

Njen mož, nizozemski terorist Yago Riedijk, se trenutno nahaja v kurdskem taborišču na severovzhodu Sirije. V primeru, da se bo vrnil domov, mu grozi šestletna zaporna kazen. 27-letnik je Britanko označil za "popolno ženo". Poročil jo je le 10 dni po tistem, ko jo je spoznal (on je imel 23, ona 15 let). Riedijk trdi, da je bila le gospodinja.

Nizozemca je kmalu po poroki v Raki aretirala Islamska država in ga za sedem mesecev vrgla v ječo. Zaradi sumov, da je vohun, so ga zasliševali z mučenjem. Begumova pravi, da je zaredi tega "izgubila vero v kalifat". Tudi on se zaklinja, da sta oba z ženo naivni žrtvi Islamske države, in prosi odpuščanja.