Spomini

Mesić: Z Drnovškom sva se dogovarjala o političnih potezah

T.L./STA
2. 4. 2019, 08.31
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 08.35
Deli članek:

Te dni mineva 30 let od prvih neposrednih volitev slovenskega člana predsedstva SFRJ, na katerih je tedanji politični novinec Drnovšek s 57-odstotno podporo presenetljivo premagal starega političnega in partijskega "mačka" Marka Bulca.

Bobo
Drnovšek in Mesić leta 2006.

Z nekdanjim predsednikom predsedstva SFRJ Janezom Drnovškom sva dobro sodelovala in sva se v tistih časih v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko so se politične okoliščine spreminjale iz ure v uro, o vsem dogovarjala, je svoje spomine na sodelovanje z Drnovškom obudil bivši hrvaški predsednik, 85-letni Stjepan Mesić

Te dni mineva 30 let od prvih neposrednih volitev slovenskega člana predsedstva SFRJ, na katerih je tedanji politični novinec Drnovšek s 57-odstotno podporo presenetljivo premagal starega političnega in partijskega "mačka" Marka Bulca. Z vstopom v predsedstvo SFRJ je Drnovšek zaradi vnaprej določenega vrstnega reda postal tudi njegov predsednik z enoletnim mandatom. 

Mesić je povedal sta se z Drnovškom spoznala, ko je bil sam kot hrvaški član leta 1990 izvoljen v predsedstvo takratne Jugoslavije in postal njegov podpredsednik. Mesić je pred tem, med majem in avgustom 1990, vodil hrvaško vlado, s premierskega položaja pa je odstopil, da bi lahko kandidiral za hrvaškega člana predsedstva SFRJ. 

"Z Janezom je bilo lahko sodelovati, ker je bil človek z velikanskim znanjem, ki je bil dobro informiran o vsem političnem dogajanju v takratni Jugoslaviji in Sloveniji, v katerem je bil tudi akter," je izpostavil Mesić. Poudaril je, da sta imela zelo dobre in pristne odnose ter sta si zaupala. Kot je dodal, je Drnovšek podrobno spremljal svetovno politiko in sta lahko razpravljala o vseh političnih vprašanjih, ki so bila zanimiva za člane predsedstva nekdanje SFRJ. 

Mesić je povedal, da ob prihodu v Beograd osebno ni poznal nobenega od takratnih članov jugoslovanskega predsedstva. "Janez mi je povedal svoje mnenje o vsakem od njih, tako da sem lahko s predznanjem vstopil v predsedstvo in sem se se tudi s pomočjo njegovih izkušenj seznanil, za kakšen profil ljudi gre," je povedal. 

Mesić je bil na čelu predsedstva nekdanje Jugoslavije med junijem in oktobrom 1991. Po Drnovšku in pred Mesićem je leto dni predsedstvo SFRJ vodil srbski član Borislav Jović

Mesić je povedal, da sta se, potem ko je sam junija 1991 prevzel dolžnosti predsednika predsedstva Jugoslavije, z znanim slovenskim lobistom in predsednikom društva slovensko-hrvaškega prijateljstva Božom Dimnikom pogovarjala o možnostih, da bi v takratni državi dosegli nov politični sporazum o konfederalni ureditvi, da bi preprečili vojno. 

Dejal je, da sta ocenila, da bi bilo dobro, če bi vse razložila takratnemu nemškemu zunanjemu ministru Hans-Dietrichu Genscherju. Za srečanje z Genscherjem so se dogovorili ob posredovanju Drnovška, ki je tudi edini poleg Dimnika vedel, da se predsednik predsedstva SFRJ Mesić inkognito odpravlja na pogovore v Bonn. "Drnovšek nam je organiziral potovanje in poskrbel, da se zanj ni izvedelo v javnosti. Preko Slovenije smo se tudi vrnili domov," je povedal Mesić. 

Povedal je, da sta se z Genscherjem namesto predvidenih 15 do 20 minut pogovarjala štiri ure ter da je prepričal vodjo nemške diplomacije, da bo takratni srbski voditelj Slobodan Milošević z vojno poskusil uresničiti svoje politične cilje, če ne bodo priznali samostojnosti nekdanjih jugoslovanskih republik. 

Pogovor je potekal, še preden sta Slovenija in Hrvaška 25. junija 1991 razglasili neodvisnost. Mesić je ostal v predsedstvu takratne Jugoslavije do oktobra 1991, ko je Hrvaška tudi dokončno razveljavila vse državnopravne povezave s SFRJ. Z Drnovškom sva se pogosto srečevala v Ljubljani in drugod tudi kasneje, obiskoval sem ga, tudi ko je zbolel, je še povedal Mesić, ki je bil hrvaški predsednik v dveh mandatih od leta 2000 do leta 2010.