Kot Sauronovo domovanje

Najbogatejši človek bo v malem mestu zagradil najvišji nebotičnik v Zahodni Evropi

J.P.
2. 4. 2019, 10.34
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 10.40
Deli članek:

Dokler lokalno podjetje ni razkrilo načrtov za 320-metrski nebotičnik sredi podeželske idile, večina Dancev ni vedela, kjer se nahaja Brande, mesto s 7000 prebivalci.

Bestseller
Tako bo videti nebotičnik Bestseller Tower.

Stolpnica, ki so si jo zamislili v danskem modnem podjetju Bestseller, bo ne le najvišja stavba na Danskem, temveč tudi v Zahodni Evropi – od londonskega Sharda je višja za 10,4 metra.

Lokalni svet je gradnji dal zeleno luč.

Kot iz Gospodarja prstanov

Leta 1975 ustanovljeno podjetje Bestseller je hitro preseglo meje okolja, iz katerega je zraslo. Njegov lastnik Anders Holch Povlsen je te dni najbogatejši Danec. Anders Krogh Vogdrup, vodja gradnje pri omenjenem podjetju, je dejal, da hočejo s stolpnico Bestseller Tower mestu Brande nekaj vrniti.

To ne bo prva podeželska stolpnica. Leta 1991 je na Japonskem med polji vzniknila 41-nadstropna stolpnica Sky Tower 41. Vendar pa je okolica mesta na Danskem tako ravninska, da bo stavba vidna tudi z razdalje 60 kilometrov. Kar pomeni, da jo bo mogoče občudovati tudi iz Legolanda.

Tuji mediji poročajo, da ideji v neposredni okolici praktično nihče na nasprotuje. Kar pa ne velja za Kopenhagen, kjer so stavbo primerjali s stavbo, v kateri je v Gospodarju prstanov ždel Sauron.