Južna meja

Ameriške zvezne države tožijo Trumpa

B.K.
19. 2. 2019, 08.42
Deli članek:

16 zveznih držav Združenih držav Amerike je sestavilo koalicijo in na zvezno sodišče vložilo tožbo proti Trumpovi razglasitvi izrednega stanja v državi.

Profimedia
V New Yorku so protestniki zahtevali zavrnitev izrednega stanja.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden razglasil izredno stanje zaradi razmer na meji z Mehiko. Razlog naj bi bili nezakoniti prestopi meje, a vladna statistika kaže drugače. Nezakoniti prestopi namreč iz leta v leto padajo.

Resničen razlog ameriškega predsednika za razglasitev izrednega stanja je njegov neuspeh pri pridobitvi proračunskih sredstev za gradnjo zidu na južni meji. Predstavniški dom ameriškega kongresa, v katerem imajo večino Trumpovi konkurenti Demokrati, namreč ni odobril skoraj 7 milijard dolarjev sredstev, ki jih Trump potrebuje za izpolnitev predvolilne obljube. Z razglasitvijo izrednega stanja bo ta denar lahko črpal iz obrambnega dela proračuna.

V ponedeljek pa se je na to odločitev pritožila koalicija zveznih držav, med katerimi sta tudi Kalifornija in New York. Tožilci šestnajstih držav trdijo, da je razglasitev izrednega stanja za potrebe črpanja sredstev neustavna.